Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Stadshallen – Lunds nya skamfläck?

Konsertsalen gör ett ogenomtänkt och oestetiskt intryck, skriver Klara Sternik om Stadshallen i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lund 1 januari 2018, nyårskonsert i Stadshallen.
Konserten börjar klockan 16 och då är det många äldre människor, en del med gångsvårigheter och rullatorer.
Vid den dåligt markerade hissen samlas en kö med rullatorer. Själva hissen är liten, trång med en sliten dörr. Man kommer till en mörk, föga glamourös foajé med några slarvigt ställda bord och fristående stolar.
Konsertsalen gör ett ogenomtänkt och oestetiskt intryck. Här finns det långa rader av tätt placerade slitna stolar utan genomgång dem emellan. Som läkare kan jag inte undkomma en tanke på vad som skulle kunna hända vid akut insjuknande – hjärtinfarkt, komplikationer av diabetes, svimning med mera.
Det hade varit omöjligt att komma med snabb hjälp. Har kommunen inte tänkt på detta alls?
Den musikaliska upplevelsen av Mozarts vackra pianokonsert dämpas tyvärr något av den otrivsamma miljön.
Lund har redan en skamfläck - Konsthallen. Är Stadshallen på väg att bli den andra?

Klara Sternik

Lund

Svar:

Hej Klara! Det är viktigt att vi får synpunkter på våra anläggningar och det som genomförs där - i detta fall den traditionella nyårskonserten. Vår ambition är att ständigt arbeta med förbättringar för att Lundabor och besökare ska få den upplevelse de förväntar sig. Då är det av stort värde att vi får reda på vad som uppfattades som mindre positivt eller på annat sätt inte var bra.
Gällande synpunkterna här så är det samma analys vi kommit fram till, det vill säga lokalen är i stort behov av renovering för att leva upp till de krav man bör kunna ställa på en modern arena för kulturarrangemang och övriga möten. Översyn krävs av allt från byggteknik, hissar och estetisk utformning och inredning. Detta arbete är i slutskedet av sin planering och en renovering kommer att påbörjas efter sommaren. Efter ombyggnaden får vi en mötesplats att vara stolta för och med möjlighet till många upplevelser framöver.

Annika Eklund

Kulturchef, Lunds kommun
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen