Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Bebisvisning på Naturum – med blicken på näsets natur

Ugglor ser fantastiskt bra och kan uppfatta polariserat ljus. Måkläppen var en ö fram till 1988. Varje år ringmärks 25 000 fåglar i Falsterbo. Det var något av det som bebisarna på Naturums bebisvisning fick höra. "Vi vill nå ut till nya målgrupper" förklarar guiden Camilla Wadlund.

Det färgglada ugglehuvudet väcker nyfikenhet hos Susanna Zinkernagel och dotter Elfrida från Östra Grevie. "Jag har aldrig varit här innan, det är jättefint. Bra idé med bebisvisningar" säger hon.Bild: Lars Brundin
Det är strax före öppningsdags på Naturum i Falsterbo. Vågskvalp och fågelkvitter hörs ur högtalarna. De unga besökarna jollrar och smackar och tittar storögt på guiden och på andra besökare.
– Vi har jättespännande natur på näset. Det här är Skånes senaste tillskott av landmassa. Näset är ungt, kanske bara 5000 år, berättar guiden Camilla Wadlund för den samlade skaran av fem nyblivna föräldrar och deras bebisar.
Camilla Wadlund är biolog och håller i bebisvisningarna som är ett återkommande inslag på Naturum i Falsterbo.
– Det är viktigt för oss att nå ut till olika målgrupper, vi hoppas på ett spirande intresse för naturen, säger Camilla Wadlund.
Guiden Camilla Wadlund (i mitten) berättar om naturen på näset för Susanna Zinkernagel med dottern Elfrida, från Östra Grevie, och Kajsa Aspegren med sonen Anton, från Falsterbo.Bild: Lars Brundin
Just bebisvisningarna är lite annorlunda upplagda än andra guidade turer.
– De är lugnare och så finns lite taktila element som fiskedamm med mjukisdjur och färgglada masker som bebisarna får känna på om de vill. Men ärligt talat så vänder vi oss mest till föräldrarna, det händer att bebisarna somnar under visningen, säger hon.
Bebisarna reagerar lite olika på den guidade turen. Anton Aspegren smajlar glatt mot guiden, Lou Blomstrand tittar intresserat mot alla ljud, Albin Törnquist gör ett försök att börja tugga på en färgglad fisk som tillhör utställningen och bebisen Ralph Persson kräver matpaus.
– Jag tror nog att Anton tyckte det var kul, det hände ju grejer, säger Kajsa Aspegren efter visningen.
För egen del tyckte hon att det var intressant att få veta lite mer om naturen på hemorten Falsterbo. Aldijana Mehanovic från Skanör håller med.
– Jag hade ingen aning om hur landskapet har skapats och det var jätteintressant att höra om Måkläppen, säger hon.
Att fisktärnan flyttar ända till södra Afrika lärde sig Aldijana Mehanovic och sonen Albin Törnquist när de vevade på kartan. "Tänk att de väljer att flytta så långt" säger hon.Bild: Lars Brundin
För Susanna Zinkernagel var mycket information om den lokala naturen välkänt, hon arbetar till vardags med frågorna som planarkitekt i Trelleborg.
– Men det var spännande att höra om fåglarnas flyttvägar. Jag har inte varit här innan, Naturum är jättefint. Sen är det kul att komma ut och träffa andra föräldrar – jag kände att jag behövde det, säger Susanna Zinkernagel.
Falsterbo Strandbad har återkommande bebisvisningar, både i Naturrum och i konsthallen en trappa ned.
– Det är väldigt uppskattat. Inte minst för att de får träffa andra i samma sits. Ofta stannar de efteråt och fikar, säger Camilla Wadlund.
Hur ser en kaja? Det tog Babak Familikhoda reda på under sin första vecka som föräldraledig då han passade på att gå på bebisvisning med dottern Celine. "Jag tycker nog hon verkar lite intresserad" säger han.Bild: Lars Brundin
Genom att stoppa in huvudet i den stora ugglemasken kan besökarna få en uppfattning om hur väl ugglor ser, de kan uppfatta polariserat ljus.Bild: Lars Brundin
Fakta

Naturum Falsterbo

Naturum Falsterbo är Sveriges nyaste och sydligaste Naturum. Det ligger på andra våningen i Falsterbo Strandbad.

Naturvårdsverket står bakom namnet Naturum och det finns 33 Naturum i Sverige. Här kan man lära mer om djur, växter, geologi och kulturhistoria i det område man befinner sig i.

Gå till toppen