Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Busstafsare åtalas för sexofredande mot två personer

Den 36-årige mannen slog sig ned bredvid en flicka på bussen, och började tafsa på henne. När flickan steg av förföljde han henne. Flickan mötte då sin pappa som fotograferade 36-åringen. Tack vare bilden ställs mannen nu inför rätta för två sexofredanden.

Trots en uppsjö av lediga säten valde 36-åringen att sätta sig tätt intill en för honom okänd 17-årig flicka.
Händelsen inträffade på linje 5 på eftermiddagen den 20 april ifjol. Flickan var på väg hem från skolan och skulle möta sin pappa vid Folkets park.
Men trots att bussen var halvtom valde en manlig passagerare att slå sig ned tätt intill henne. Den för flickan okända mannen började bedyra sin kärlek till henne, samtidigt som han drog handen längs hennes lår.
Trots att flickan sade nej fortsatte mannen.
Till slut var bussen framme vid flickans hållplats, och hon klev av. Då följde mannen efter.
När flickan mötte sin pappa hade mannen hunnit avvika, men snart hittade far och dotter honom – och fotograferade honom. Sen larmade de polis.
Förutom fotona hade mannen fastnat på stadsbussen övervakningsfilm. Och när patrullen som tog upp anmälan såg bilderna så kände de igen honom.
– Han omhändertogs dagen innan för en liknande händelse. I samband med det var det en patrull som omhändertog honom enligt Lob, lagen om omhändertagande av berusade personer. Patrullen såg att det var samme person med samma klädsel, säger åklagaren Johan Larsson.
Vid händelsen dagen innan hade mannen förföljt och tafsat på en 25-årig kvinna vid Gustav Adolfs torg – och försökt övertala henne till att ha sex i en närliggande park.
Mannen åtalas nu för två fall av sexuellt ofredande. Han är inte ny i sammanhanget – för två år sedan dömdes han för ett likartat ofredande av en för honom okänd kvinna på tunnelbanan i Stockholm.
Därefter har han varit föremål för sluten psykiatrisk tvångsvård eftersom han anses lida av en allvarlig psykisk störning. Förvaltningsrätten meddelade sitt senaste beslut om en halvårslång vårdperiod från och med juni 2016.
36-åringen nekar till de nya anklagelserna.
– Den misstänkte uppger i förhör att det inte är han på bilderna utan någon som liknar honom, säger åklagare Johan Larsson.
Gå till toppen