Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han sätter krematoriet i centrum av utställningen

Ett nybyggt krematorium. Det är vad den senaste utställningen på Krognoshuset kretsar kring.
Vernissagen för "The disappearance and the return of the beloved" hålls på söndag, men redan på lördag blir det performance kring utställningen.

Konstnären Henrik Lund Jørgensen (till vänster) och Jakob Riis, ljudkonstnär och kompositör, på Krognoshuset bland utrustningen som ska användas vid lördagens performance.Bild: Tom Wall
Centrum i utställningen är en film som den danske konstnären Henrik Lund Jørgensen spelat in på det nya krematoriet i Ringsted och som följer en kremering från början till slut.
– Man har stängt alla de mindre krematorierna runt omkring och satsat på ett enda stort och effektivt, säger Henrik Lund Jørgensen.
– Det har fått en respektfull framtoning. Äldre krematorier har varit stängda, här har man jobbat med öppenhet. Samtidigt undviks vissa frågor.
En sådan är att värmen från krematoriet återanvänds i det kommunala fjärrvärmenätet.
– Jag fick en noggrann rundvandring i huset, men det där fick jag läsa mig till. I rapporter från det etiska rådet står att detta kan vara problematiskt och man föreslår hur man ska formulera sig kring återanvändningen. Men etiken i själva handlingen diskuteras inte.
I Ringstedkrematoriet är nästan allt automatiserat.
– Min personliga åsikt är att man bör betrakta döden på ett annat sätt. Inte effektivisera kring den likadant som man gör med andra delar av samhället och låta tekniken ta över, säger Henrik Lund Jørgensen.
Han påpekar att ett krematorium är en symbol för hur vi behandlar döden och de döda. Och att Ringstedinstitutionen bidrar till att fjärma människor från allt som har med döden att göra.
Vid lördagens performance ska performanceartisterna bland annat använda ljudet av någon som går på en rad klinkerplattor.Bild: Tom Wall
Filmen, av Martin Top Jacobsen, visas i Krognoshusets källare. På de övriga våningarna visas svartvita bilder och texter med anknytning till krematoriet. Vernissagen hålls på söndag klockan 12.
Men redan på lördag ges en performance vid tre tillfällen klockan 14, 15 och 16. Konstnären ska där samspela med Jakob Riis, ljudkonstnär och kompositör, och Emeli Ek, kompositör och improvisatör.
Då visas filmen, samtidigt som man använder förinspelad musik och låter den kontrastera mot ljud och musik som framförs där och då; en del komponerat och en del improviserat.
Gå till toppen