Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Svedalatjej finalist till pris på Idrottsgalan

Svedalatjejen Nina Kristell Wergeni är en av tre nominerade som kan bli ”Årets peppare”. Priset delas ut på Idrottsgalan i Stockholm på måndag. "Det känns rätt häftigt och coolt, samtidigt lite nervöst" säger Nina Kristell Wergeni.

Nina Kristell Wergeni från Svedala kan få ta emot pris på Idrottsgalan i Stockholm på måndag 15 januari. "Det är jättehäftigt" säger hon.Bild: Daniel Halvorsen
Gymnastik är Nina Kristell Wergenis stora fritidsintresse. Själv har hon tränat sedan hon var liten och började redan som 12-åring som hjälpledare för yngre förmågor i Svedala GIF.
– Träning är en energikälla för mig. Jag mår bäst när jag får röra på mig, det ger mig ork och energi, säger Nina Kristell Wergeni.
Åtta pass i veckan av hopprep och gymnastik leder Nina Kristell Wergeni.Bild: Magnus Kronholm
Till vardags läser 17-åriga Nina Kristell Wergeni första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende på gymnasiet på Polhemsskolan i Lund. På kvällarna är hon ledare för sju barngrupper i gymnastik och hopprep i åldern 3 till 14 år och på lördagar leder hon en grupp barn med funktionsvariationer.
Hon är aktiv i flera Svedalaföreningar: Svedala GIF, Naverlönnskolans IF, Hela Svedala Skolidrottsförening HSIF samt föreningen Alla kan gympa.
– Det är kul att vara ledare för barn för att jag får så mycket tillbaka i form av kramar, teckningar, skratt och glädje, säger hon.
Nu tar hennes entusiasm som ledare för barngrupper henne till Stockholm och Idrottsgalan. På måndag hoppar hon över träningen för att istället gå på Idrottsgalan i Stockholm, då tar hon med sig sin mamma. Först är det middag med alla andra finalister och klockan 20 börjar direktsändningen i TV med prisutdelningen.
– Det känns rätt häftigt och coolt, samtidigt lite nervöst. Jag är nog en av de yngsta där. Jag har sett Idrottsgalan på TV tidigare och eftersom jag är idrottsmänniska är det ju coolt bara att få se det live, säger hon.
Förra året delade Prins Daniel ut priset. Vilka de andra nominerade är vet hon ännu inte. Nomineringsfilmen om henne är den första som släppts. Riktigt vad priset är vet hon inte, en slags pokal tror hon, men om det är något mer spelar mindre roll.
– Det är jättehäftigt bara att vara nominerad, säger Nina Kristell Wergeni.
Vad är framtidsdrömmen?
Att fortsätta som idrottsledare och så vill jag arbeta med barn på något sätt, antingen som barnläkare, förskollärare eller kurator.
Här kan du se nomineringsfilmen från träningslokalen.
Fakta

Årets peppare

Priset "årets peppare" delas ut till en person eller organisation som på ett inkluderande sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

Bakom priset står organisationen Generation Pep som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessparet är initiativtagare tillsammans med andra aktörer som arbetar för folkhälsoarbete med barn och unga i fokus.

Gå till toppen