Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Håkan Engström: Tjeckiens hopp finns hos den unga generationen

Jiri Drahos, president Zemans främsta utmanare.Bild: Petr David Josek
Med det forna Östblockets allmänna vridning i auktoritär och xenofobisk riktning är det alltför lätt att se tecken på hur Tjeckien följer i spåren på Ungern och Polen. Antagandet att de liberala och demokratiska instinkterna från mellankrigstiden skulle leva kvar har på senare år kommit på skam.
Men, som polacken Kinga Motyka påpekar i senaste numret av New Eastern Europe, finns det gradskillnader i regionen. Den yngre generationens öppna attityder inger hopp för Tjeckien.
Hon baserar sin optimism på en analys av "Generation What", en enkät som på inititativ av EBU (European Broadcasting Union) genomfördes i ett tiotal länder i höstas. Svaren visar att målgruppen – ungdomar och unga vuxna – har betydligt modernare och mer liberala värderingar än jämnåriga i grannländerna när det gäller flyktingar, nationalism, religion, hbtq och familjefrågor. En majoritet av unga tjecker anser att immigranter berikar deras kultur.
Kontrasten till de tirader som landets Putinvänliga president Milos Zeman häver ur sig är påtaglig.
Vladimir Putin och hans högra hand.Bild: Mikhail Klimentyev
I helgen hålls första omgången av det tjeckiska presidentvalet, med en final schemalagd för sista helgen i januari. Zeman, en alltmer kraft- och omdömeslös fyllbult, leder i alla opinionsmätningar. Med honom i Pragborgen under ytterligare fem år saknas en motvikt till Andrej Babis, den bedrägerianklagade och närmast apolitiska företagsledaren och miljardären som med sitt populistiska parti Ano i oktober blev parlamentvalets segerherre. Men det finns motkrafter. Kan oppositionen enas kring Jiri Drahos, fram till nyligen ordförande för tjeckiska vetenskapsakademien, får anständigheten och förnuftet en röst.
Drahos är en av fem partipolitiskt obundna kandidater, men stöds av ett par mittenpartier. Zeman är kandidat för SPO, hans eget och relativt nybildade parti, och stöds av det aggressivt rasistiska SPD. Hans gamla socialdemokratiska parti däremot är djupt splittrat och står officiellt inte bakom någon kandidat; många äldre politiker stöder Zeman, men ungdomsförbundet står bakom Drahos.
Gå till toppen