Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tydlig majoritet för att låta ensamkommande stanna

En klar majoritet av Lunds politiker säger nu ja till att låta åldersuppskrivna ensamkommande stanna i Lund under asylprocessen. I kommunstyrelsen anslöt sig två borgerliga partier till förslaget som de rödgrönrosa sedan tidigare står bakom.

Förra gången kommunstyrelsen behandlade frågan, i december, demonstrerade ett trettiotal personer utanför.Bild: Kalle Kniivilä
Turerna har varit många när det gäller frågan om ifall asylsökande ensamkommande som fyller 18 år eller skrivs upp i ålder ska kunna stanna i Lund under asylprocessen. Men nu verkar det finnas en tydlig politisk majoritet för att låta dem stanna.
På onsdagens kommunstyrelsemöte valde Centern och Kristdemokraterna att säga ja till det nya förslaget, som går ut på att kommunen ska låta ideella föreningar ordna boendelösningar åt de ensamkommande.
Kostnaden för kommunens del uppskattas till 4,5 miljoner kronor för 2018. En del av de pengarna ska gå till ersättning åt de ideella föreningarna.
Sedan tidigare har de rödgrönrosa partierna ställt sig bakom idén att låta de ensamkommande stanna. Också Börje Hed, Förnyalunds representant i kommunstyrelsen, står bakom förslaget, även om FNL röstade splittrat senast frågan var uppe i kommunfullmäktige.
Moderaterna lade ner sina röster i kommunstyrelsen på onsdagen, medan Sverigedemokraterna sade nej till förslaget.
Liberalerna ville säga ja till att använda 1,2 miljoner kronor, som är den summa som staten redan beslutat att kommunen ska få som ersättning för att låta de ensamkommande stanna.
Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt avgörande, men efter det nya beskedet från C och KD finns nu en klar majoritet för att låta de ensamkommande stanna.
När frågan kommer upp i kommunfullmäktige igen kan den inte heller återemitteras av en minoritet, vilket skedde senast. Det går bara att minoritetsåterremittera en gång.
Läs alla artiklar om: Ensamkommande i Lund
Gå till toppen