Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Avlyssning sprängde kokainliga – säljare och köpare inför rätta

I en dryg månad spanade polisen på kokainligan som misstänks ha försett hundratals skåningar med det vita pulvret. Nu ställs sex inblandade och tio köpare inför rätta. Bland konsumenterna finns allt från en arbetsledare till en Malmöbo som fakturerade knarket på sitt företag.

Ett snabbt samtal, ett kort möte. För 800 kronor fick köparna 0,7 gram kokain av särskilt hög renhetsgrad.
Förra våren fick polisen tips om att två namngivna personer låg bakom den illegala kommersen. Man började spana mot dem, misstankarna stärktes – och polisen begärde och fick rätt att avlyssna deras mobiler.
– Sen rullade det på, säger åklagare Christoffer Östlind.
Den 31 maj fyllde ligan på sitt kokainlager med 100 gram. Knarket hämtades i en företagslokal på Kirseberg, en av de anställda misstänkts ha förmedlat kontakten mellan grossisten och ligan.
Men vilken aktör som försedde ligan med det större partiet har utredningen inte kunnat visa. Inte ännu i vart fall.
– Det har vi naturligtvis tittat på, men vi har inte kommit så långt att vi kan åtala. Om det pågår någon förundersökning kommenterar jag inte, säger Christoffer Östlind.
Mellan den 31 maj och 18 juni gick ligans knarktelefon varm. Östlind har bara valt att åtala för de fall där han verkligen kan bevisa att överlåtelser ägt rum.
– Det är fallen där vi har samtal där det finns en beställning och någon form av bekräftelse att ett möte ägt rum.
Vid vissa överlåtelser har det funnits polisspanare – men bevisning består i huvudsak av telefonavlyssningen.
Den 15 juni var partiet på 100 gram slut – därför köpte ligan 100 gram till. Knarket hämtades på Sorgenfri. Då slog polisen till och grep de två unga männen som haft i uppdrag att transportera kokainet – tillslaget gjordes i korsningen Sallerupsvägen-Nobelvägen.
Tio dagar senare anhölls ytterligare två personer. Dessa fyra män misstänks ha varit ligan som nu åtalas för grovt narkotikabrott.
Mannen som misstänks ha förmedlat kontakten mellan dem och den tyngre grossisten ställs inför rätta för samma brott – och ytterligare två personer i deras krets åtalas för lindrigare brott.
– De är mer eller mindre ostraffade sedan tidigare, säger Christoffer Östlind.
Hur många personer har den här gruppen försett med kokain?
– Tittar man i den telefon som jag menar bara användes för försäljning så fanns det fler än 300 kontakter inlagda.
Flera av kunderna som åtalas har handlat flera gånger i veckan av kokainligan.
– I vissa fall har kunderna varit människor som känner huvudmännen sedan tidigare. Sedan ser man på samtalen att kontakterna sprids, köpare som frågar om de får lämna vidare numret.
Christoffer Östlind vill inte spekulera i hur länge ligan haft sin verksamhet igång-
Gå till toppen