Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler lägenheter hyrs ut i andra hand – ökningen störst i Malmö

Medan bostadsmarknaden just nu är köparens marknad, väljer fler att hyra ut i andra hand. Ökningen sker även i Stockholm och Göteborg men är allra störst i Malmö.

10 procent fler lägenheter låg ute på andrahandsmarknaden hösten 2017 än föregående år, skriver Hem & Hyra som har granskat siffror från Blocket.
Det är perioden september–december som Hem & Hyra har valt att titta på. I Malmö låg det ute totalt 978 annonser, jämfört med 891 stycken under 2016. Det är en ökning på 10 procent.
I Stockholm visade motsvarande siffror en ökning på sex procent och i Göteborg låg ökningen på drygt en procent.
Läs också Ny mäklarstatistik: prisfallet på bostäder har blivit bestående – också i Skåne
Att bostadsmarknaden verkar ha stannat av till viss del kan ha en effekt på uthyrningen av lägenheter i andra hand.
– I en lite avvaktande marknad kan det finnas konsumenter som kan tänka sig att kliva över till ett hyrt boende, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet till Hem & Hyra.
Men det gäller att den som vill köpa en lägenhet och samtidigt hyra ut sin gamla har förutsättningarna för det. Oftast har den som köper en dyr lägenhet inget annat väl än att sälja sin tidigare.
– Är man säljare i ena änden så är man också köpare i andra, för nio av tio är det så, säger Joakim Lusensky.
Fakta

Uthyrningen av andrahandslägenheter i Malmö, Stockholm och Göteborg.

I Malmö fanns det 891 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 978 annonser. Det är en ökning med tio procent.

I Stockholm fanns det 4 297 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 4 542 annonser. Det är en ökning med sex procent.

I Göteborg fanns det 1 337 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 1 355 annonser. Det är en ökning med drygt en procent, samtidigt som antalet lägenheter minskat de senaste åren.

Källa: Hem & Hyra med siffror från Blocket.

Gå till toppen