Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderaterna vill också ha asyltak

Moderaterna vill att Sverige följer efter om Tyskland inför ett tak för hur många asylsökande som landet ska ta emot. – Detta är något som Sverige bör tar på stort allvar, säger partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström.

Moderaternas gruppledare i riksdagen och förre migrationsministern Tobias Billström. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/ TT
Tobias Billström pekar på att historiskt sett när EU-länder har infört nya regler så har det påverkat andra EU-länders asylmottagning.
– Från Moderaternas sida så ser vi det som självklart att om Tyskland nu går i riktning mot att införa ett tak så är det en väg som Sverige också bör slå in på, säger Billström.
Tobias Billström uppger att Sverige bör titta närmare på möjligheten att sätta ett tak för hur många personer som vi kan ta emot som asylsökande per år, "givet våra integrationsförutsättningar".
Billström pekar på att Tyskland liksom Sverige har tagit emot många asylsökande och menar att tyskarna nu har kommit till insikt om att en stor asylinvandring påverkar möjligheten att integrera alla människor.
Han tycker att Sverige tar emot ett stort antal människor och att det har varit så under lång tid, även före toppåren 2012–2015. Förra året var antalet asylsökande drygt 25 000.
Moderaterna beslutade på sin stämma i höstas att partiet ska driva på för att EU på sikt avskaffar rätten att söka asyl inne i EU. I stället ska asylprövningen ske utanför unionens gränser.
M-förslaget innebär också att de som anses ha skyddsskäl ska hämtas till EU-länderna, som ska ha fastlagda nationella flyktingkvoter.
Partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forsell ville då inte ange en siffra för hur många flyktingar som Sverige klarar av. Han påpekade dock att under de tio åren före flyktingkrisen 2015 sökte i snitt 28 000 människor asyl i Sverige per år. Forssell hade svårt att se att Sverige skulle kunna gå över den siffran med dagens integrationsproblem.
Gå till toppen