Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Rödgröna vill ta tillbaka Simrishamns sjukhus

Simrishamns sjukhus har drivits på entreprenad i arton år. Nu vill den rödgröna regionledningen ta tillbaka verksamheten i egen regi när det nuvarande avtalet med Praktikertjänst löper ut 2020.

– Vi vill utveckla den nära vården och sjukvården i Simrishamn, sjukhuset är viktigt. Det finns möjlighet att samarbeta med kommunen, kanske på samma sätt som med Hälsostaden i Ängelholm, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S).
– Från regionens sida har vi ju ett behov av fler vårdplatser och att få ett ännu bättre samarbete med sjukhusen i Ystad och Kristianstad.
Sjukhuset i Simrishamn har 34 vårdplatser för internmedicin, det finns mottagning för öron, reumatologi och gynekologi. Verksamheten omsätter 127 miljoner kronor och har drivits av olika privata entreprenörer genom åren, men har de senaste åren gått med miljonförluster. Praktikertjänst har velat omförhandla entreprenadavtalet med Region Skåne för att få högre ersättning, men fått nej.
– Praktikertjänst har gjort ett jättebra jobb säger Anna-Lena Hogerud.
– Men vi vill har en långsiktighet och kontinuitet i sjukhusdriften, det får vi om vi har driften själva. Annars står vi med osäkerhet vid varje upphandling.
Simrishamns sjukhus har drivits på entreprenad i nästan tjugo år, av olika privata vårdföretag. Just nu är det Praktikertjänst som har avtalet med Region Skåne.Bild: Rolf Olsson
Simrishamns kommun har en åldrad befolkning, medelåldern hör till de högsta i landet. Det ställer nya krav på vården, men hur sjukhusets uppdrag ska förändras om två år är inte klart. Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör får i uppdrag att utreda det före sommaren .
Förslaget om återtagande ska läggas fram i hälso- och sjukvårdsnämnden 31 januari, men presenterades på en presskonferens i Simrishamns kommunhus på fredagen. Förhoppningen är att regionfullmäktige ska hinna ta beslut före valet i september.
Den borgerliga oppositionen reagerade kraftigt på förslaget.
– Jag kan lova att om Moderaterna får stöd i valet i höst, så kommer vi att bevara Simrishamn som entreprenaddrivet sjukhus, kommenterar Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.
– Förslaget om att återta Simrishamns sjukhus i egen regi skapar en stor osäkerhet om vad som kommer att ske med sjukhuset framöver, något som regionstyret inte ger tydliga svar på. Istället borde man samarbeta med Praktikertjänst för att utveckla verksamheten ytterligare, kommenterar Birte Sandberg, (C).
På sjukhuset i Simrishamn finns också en vårdcentral, som drivs av Capio, och psykiatriverksamhet i Region Skånes regi. Den verksamheten påverkas inte av det nya förslaget.
Gå till toppen