Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Spela in eleverna och visa filmen för föräldrarna

Filma eleverna när de beter sig illa, tycker Josef Baranyi.Bild: JESSICA GOW / TT
Jag tror inte föräldrar har nån aning om hur deras barn uppför sig i skolan.
Läs mer: Hur ska vi lärare kunna få stopp på dem som får utbrott och bråkar?
Mitt förslag: Låt en lärare spela in en ”lektion”. Naturligtvis en stökig en. Kalla samtliga föräldrar och elever i hela skolan till stort föräldramöte. Visa filmen och fråga om de har något förslag på hur dessa barns ligistfasoner kan stoppas. Om de är villiga att prata med sina barn om de får hem en anmärkning för störande av ordning i klassen. Jag tror att ganska många elever nog kommer att skämmas när deras ligistfasoner visas för alla.
Läs mer: Malmölärare börjar gråta, blir slagna och ställer in lektioner
Läs mer: Eleven till läraren: ”Jag pissar på kränkningen, vad ska du göra åt det?”
Lösning: Anställ en kvinnlig och en manlig klassvärd, gärna såna som pratar majoritetens språk i klassen. Mycket gärna någon förälder till ett barn som går i klassen. De skall ”kyla ner” de stökigaste eleverna. Eftersom de ju får någon form av bidrag kan de utföra meningsfullt arbete.
Självklart skall dessa klassvärdar finnas ute på rasten tillsammans med eleverna och näpsa varje form av pennalism eller osämja i sin linda.
Om myndigheterna kräver någon form av ”psykologisk” utbildning av dessa klassvärdar så kan man fråga sig om någon förälder har någon som helst psykologisk utbildning för att föda och fostra barn.
Ett annat sätt att lugna eleverna är att ha halvdagsundervisning. Ena veckan förmiddag. Andra veckan eftermiddag. Koncentrationen blir mycket mer intensiv och de behöver inte ha hemläxa.

Josef Baranyi

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Larmen från Malmös skolor
Gå till toppen