Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amerikanska senaten uppmärksammar Bamses kamp mot ”fake news”

Bamse är inte bara världens starkaste björn, utan också en fena på källkritik. Det har amerikanska senaten tagit fasta på i en ny rapport.

Amerikanska senaten har fått upp ögonen för hur Bamse och hans vänner förklarar källkritik för sina unga läsare.Bild: Egmont
Den demokratiska senatorn Ben Cardin har producerat en 200 sidor lång rapport åt amerikanska senatens utrikesutskott. Rapporten handlar om den ryska presidenten Vladimir Putins ”obarmhärtiga angrepp för att underminera demokrati och rättssäkerhet i Europa och USA” och hur europeiska länders motåtgärder ser ut.
Läs också Bamse ska lära barn om källkritik
Sveriges ansträngningar lyfts fram i rapporten och särskilt den undervisning som sker i grundskolan om källkritik och att lära sig skilja på pålitliga och opålitliga nyhetskällor.
Och det är här Bamse kommer in i bilden. Rapporten konstaterar att ”Till och med björnen Bamse, en av Sveriges mest populära seriefigurer, har rekryterats för att hjälpa barn att lära sig om farorna med fenomenet ’fake news’ och hur viktigt det är att dubbelkolla källor”.
Charlotta Borelius tillsammans med världens starkaste björn.Bild: Lars Brundin
Bamses chefredaktör Charlotta Borelius har tidigare sagt i en intervju med The Local att det kändes naturligt att Bamse lär barn att se igenom ”fake news” eftersom syftet med serietidningen alltid har varit att både informera och underhålla.
– Man måste vara källkritisk och man måste lära sig det vid en tidig ålder. Genom att uppmärksamma det här ämnet hoppas vi att föräldrar också engagerar sig och diskuterar med sina barn, säger Charlotta Borelius till The Local.
I november vann Bamse dessutom pris på Tidskriftsgalan som Årets tidskrift i kategorin populärpress print. Motiveringen löd att Bamse ”på ett innovativt och slagkraftigt sätt folkbildade barn och vuxna i en av årets viktigaste frågor, källkritik, och visade än en gång att den som är stark måste vara snäll – snäll nog att inte sprida rykten utan hålla sig till fakta”.
Gå till toppen