Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Anrik klubb firar jubileum med ungdomlig yra

I dagarna fyller BK Banér i Klågerup 85 år, en aktningsvärd ålder för en brottarklubb. Bengt Evander har varit med så länge han minns.
– Här är allra första klubblaget. Då hette vi BK Flygg. Och där står min pappa Gustav som 18-åring, säger Bengt Evander när han pekar på en lagbild från 1932.

Styrelseveteranerna Lars Nilsson och Bengt Evander studerar några av de äldsta bilderna i BK Banérs klubblokaler i Klågerup.Bild: Peter Frennesson
Det ekar av skratt, muntra tillrop och renaste idrottsglädje i BK Banérs klubblokaler på Bangårdsvägen i Klågerup. Just idag lär sig ett 20-tal barn grundläggande brottarteknik av Johan Meyer och Magnus Hofvander.
– Håll i armen och ta tag i nacken. Rulla sedan runt. Ska vi prova nu? säger Johan Meyer.
– Ta det lugnt och sansat så går allting bra.
Både killar och tjejer tvekar inför instruktionerna, men några av dem lyckas kasta sin kompis ner på den mjuka brottningsmattan.
– Bra, säger Magnus Hofvander berömmande.
En av dem som deltar med liv och lust är åttaåriga Emilia Klemensen. Hon är med minst en dag i veckan.
– Vi tränar jättemycket. Det är kul att lära sig att brottas, säger hon.
Emilia berättar att hon lärt sig att en mara är ett grepp och att en nacksving är ett lite svårare grepp.
– Jag kommer inte i håg vad det heter, men det gäller att hålla i och lyfta över sin kompis. Jag tror att jag blivit lite starkare av att träna brottning, säger hon.
Också pappa Johan uppskattar att dottern lär sig brottningens grundtekniker:
– Brottning är fysiskt. Det är bra för barn att vara aktiva. Det är mycket rörelser. Och det är jätteroligt att min dotter älskar det, säger han.
Malcom Qvarnström och Sixten Frid tränar nacksving när BK Banér ordnar träning för de yngsta ungdomarna.Bild: Peter Frennesson
När styrelseveteranerna Bengt Evander och Lars Nilsson visar runt i klubblokalerna berättar de att BK Banér gått från att vara en elitklubb med många deltagare i det skånska seriesystemet till att idag vara en ren ungdomsorganisation.
– Vi investerar för framtiden. Det här är framtidens hopp, säger Lars Nilsson och visar en uppsättning nyköpta träningsoveraller i små storlekar.
Han berättar med stor inlevelse om klubbhistorien medan vi studerar bilder från forna tider. Brottarna kom från när och fjärran för att träna och tävla.
– Inte många av de här personerna är i livet idag, säger Lars Nilsson när han visar de äldsta bilderna.
Klubben hette BK Flygg bara någon vecka. Svenska brottningsförbundet kom nämligen på att namnet var upptaget. Många klubbar ville döpa sig efter asagudar. BK Banér blev ett mer passande namn.
När klubben bildades den 13 december 1932 var Klågerup en stor järnvägsknut. Här korsade järnvägen Malmö-Genarp järnvägen Trelleborg-Lund. Brottningsklubben bildades vid ett möte i byns järnvägshotell, alldeles bredvid byns stationshus.
"Mötet beslöt att en brottarmatta skulle anskaffas och att sadelmakare Erik Nilsson skulle tillverka denna för ett pris av etthundra kronor", hette det i ett mötesprotokoll.
Mattan kom så småningom på plats i hotellets stora sal, som under de första åren fungerade som klubbens träningslokal. Idag har BK Banér eget klubbhus ett stenkast från ursprungslokalerna.
En av de tidigaste lagbilderna på brottarna i BK Banér när klubben fortfarande hette BK Frigg. Längst ner till vänster hukar den 18-årige Klågerupspågen Gustav Evander.Bild: Peter Frennesson
– Mycket har förändrats. Ett tag fanns det en brottarklubb i varenda skånsk by. Idag har andra sporter tagit över, allt från innebandy och handboll till fotboll och kampsporter, säger Lars Nilsson.
BK Banérs idrottsliga framgångar har varit många genom åren. På 1950-talet tävlade klubben i division 1 innan man tog en paus från idrottsverksamhet fram till 1965.
– Det är en härlig sport. I likhet med all annan idrott bygger vår verksamhet på ideellt arbete. Det är fantastiskt att vara en del i det, säger Bengt Evander.
Gå till toppen