Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Konst

Där dy blir till dröm

På botten av Sege å.Bild: Nils Bergendal

Nils Bergendal

RECENSION • KONST. Martin Bryder Gallery, Lund, t o m 20/1.
Det är de oansenliga biflödena som Nils Bergendal följer när han rör sig vidare längs Sege å. Där sänker han kameran ner i djupet, och fångar bubblorna som stiger ur bottnens sediment. På Martin Bryder Gallery skimrar hans bilder i dovt blått och grönt med stänk av guld. Under ytan väller rökgrå moln fram med mjukt suddade konturer. Skalan tycks glida mellan kosmos och mikrokosmos i hans undervattenslandskap. Vem kunde tro att den organiska nedbrytningens stinkande svavelgaser rymmer en sådan skönhet?
Utställningen är en fortsättning på Malmöbaserade fotografen Nils Bergendals och författaren Valle Westessons upptäcktsfärd i kanot och till fots längs Sege å. I fjol visade de resultatet på Malmögalleriet Molekyl och Staffanstorps konsthall, samt i boken "Hög grumlighet noterades". Då blev det tydligt hur detta bitvis svårframkomliga och nedskräpade vattendrag från Börringesjön till Lommabukten, bar på berättelser om allt från landets äldsta boplats till saboterade vapenskåp.
Denna gång är Bergendal på egen hand när han i foto och installationer lämnar den mänskliga civilisationen därhän för att skildra naturens processer. Det finns en storslagenhet i dessa bilder, även om jag kunde ha önskat att formatet inte varit fullt så blygsamt. Liksom då han för några år sedan skildrade stängningen av Zoologiska museet i Lund rör han sig mellan konst och vetenskap, där metodisk dokumentation möter en tidlös, existentiell dimension. Fast skynda och se, denna lågmält njutbara utställning där dy blir till dröm pågår bara en vecka till.
Gå till toppen