Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Linda Fagerström: "En chans att upptäcka smyckeskonstens pånyttfödelse"

Armband av Jenny Edlund.

Ögonstenar

KONST. Samtida svensk smyckekonst. Galleri Kammaren, Lund. T o m 21/1.

”Jag vill att mina smycken ska vara allt annat än passiva statussymboler och istället fungera som uttryck för ställningstagande, förvirring och frustration.” Så har den svenska designern Aud Charlotte Ho Sook Sinding beskrivit sina smycken. Och nog skulle vi bli perplexa om kronprinsessan skippat diamanterna och istället ätit Nobelmiddag med en målad silikonpapegoja i naturlig storlek fästad vid axeln – för det är just så en av Ho Sook Sindings broscher ser ut. Fast varför inte; om kulturministern kan representera ung, svensk design borde väl kungahuset inte ligga långt efter?
I vilket fall. När Galleri Kammaren i Lund har premiärutställning är det smycken av konceptuella ädelsmeder som galleristerna Pia Staël von Holstein och Staffan Bengtsson visar. Bland dem sagda papegoja, men också verk i trä, mdf-board, papper och blåmusslor.
Ögonen – och fingrarna – lockas särskilt av Karin Roy Anderssons tusentals tätt trädda melonkärnor och majskorn jämte Catarina Hällzons halskedja i sand, som håller ihop tack vare specialklister. Med ett halssmycke i pressat kol påminner Agnes Larsson om smyckeskonstens historia: diamanter består ju, som bekant, av just kol.
Med skånska namn som Wiwen Nilsson, Torun Bülow-Hübe och Sigurd Persson var Sverige från 1930 och framåt avantgardescen för modernistiskt silversmide. Men, med vänstervågen 1968 blev smycken plötsligt högborgerligt och fel. Så hatat var smyckesdesign i radikala Göteborg, att ädelsmedslinjen vid Högskolan för konsthantverk och design temporärt stängde på grund av obefintligt söktryck.
Idag är fältet transformerat och nytt. På konceptuell grund diskuterar smyckesformgivare numera allt från skönhetsideal och femininitet till hållbarhet – vilket Stockholmspubliken redan känner till. Roligt att Lundaborna nu också får chans att upptäcka den svenska smyckeskonstens pånyttfödelse.
Gå till toppen