Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Företagsledare körde på cyklist – åtalas för smitning

Företagsledaren körde på en cyklist – sen gasade han från platsen. När polisen knackade på hos honom en timme senare var han berusad. Nu ställs företagsledaren inför rätta för smitning, men slipper åtal om rattfylla eftersom eftersupning inte kan uteslutas.

Den aktuella olyckan inträffade på eftermiddagen den 29 januari i fjol där Regementsgatan övergår till att bli Erikslustvägen.
Den unga kvinnan cyklade med sin väninna i riktning mot Limhamn när ett fordon av större modell körde på henne. Hon drogs med några meter – sen blev det svart, uppger kvinnan i förhör.
Vittnen uppger i förhör att de trodde att cyklisten blivit överkörd och avlidit.
Men när kvinnan återfick medvetandet några sekunder senare hade hon klarat sig utan allvarliga skador.
Två bilburna vittnen som var på väg till gymmet valde att istället följa efter bilen, som enligt dem accelererade från olycksplatsen.
De tog samtidigt registreringsnumret och larmade polis. Förföljandet gick hela vägen hem till bilägarens bostad.
När polisen knackade på en timme senare stod det aktuella fordonet parkerat utanför fastigheten. Bilen hade skador som enligt polisutredningen stämmer överens med beskrivningen av påkörningen.
Eftersom patrullen uppfattade företagsledaren som berusad togs han in för nykterhetskontroll.
Mannen hade 0,22 promille alkohol i blodet och 0,34 promille i urinen.
Företagsledaren påstår med emfas att han inte varit inblandad i någon påkörning och därför knappast avvikit från en olycksplats.
Skadorna på hans fordon är från ett tidigare tillbud när han blev påkörd av en plogbil.
Åklagaren anser dock att bevisen för att företagsledaren har smitit från olyckan är övertygande.
Lejonparten av polisens förundersökning handlar istället om huruvida företagsledaren var berusad vid körningen, eller om han druckit efteråt. Mannen uppger att han direkt efter hemkomst bytte om, värmde kyckling i mikrovågsugnen och drack 30–35 centiliter av det sicilianska vinet Troppo. Sen knackade polisen på.
Rättsmedicinalverkets beräkning visar att företagsledarens förklaring inte är orimlig. Därför lades misstanken om rattfylleri ner.
– Man kan inte utesluta att det rör sig om en eftersupning, säger assistentåklagaren Henrik Nordquist.
Gå till toppen