Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Helsingör kan få efterlängtad kryssningshamn

Kryssningsturismen i Danmark spås bli rekordhög i år – men Helsingör saknar en hamn för att ta emot båtarna. Nu utreds möjligheterna att bygga en kryssningshamn, skriver Helsingörs Dagblad.

Danmark blir alltmer populärt som kryssningsdestination och i år väntas nya rekordsiffror. Men i Helsingör finns i dagsläget ingen hamn för båtarna att lägga till vid. Det gör att hela 80 procent av rederierna väljer bort Helsingör som destination.
Allt fler rederier väljer att inte lägga till utanför Helsingör eftersom det anses besvärligt att skicka ut gästerna i båtar som tar dem in till kajen.
– Några rederier har helt enkelt inte möjligheter att göra det och vill inte nyttja Helsingörs hamn om det inte byggs en kryssningskaj, säger Claus Bødker, kryssningschef på den danska turistorganisationen Wonderful Copenhagen, till tidningen.
– Det är helt avgörande för staden att få en fast kaj till båtarna, fortsätter han och tillägger att det även ger näring åt butiker och handel inne i Helsingör.
Nu pågår undersökningar för att kartlägga möjligheterna till en kryssningshamn på andra sidan Sundet.
Och den nya hamnen är minst sagt välkommen, både av Claus Bødker och Helsingörs hamnchef Jesper Schrøder.
– Om kryssningsbåten gör ett snabbt stopp mellan Skagen och Köpenhamn, så ska det vara lätt att lägga till Helsingör, säger Jesper Schrøder.
Gå till toppen