Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Julen fick en sista dans på Stortorget

Godis och "Tipp tapp" lockade dans- och julgransplundringssugna till Stortorget i Lund.
– Man vill ju njuta av julen så länge som möjligt, säger Charlotta Ryde.

Föräldrar och barn dansade ut julen under julgransplundringen på Stortorget på lördagseftermiddagen. Längst fram syns Johannes Hedin med sonen Axel Hedin.Bild: Peter Frennesson
Egentligen har väl julen varit slut sedan den 27 december, men enligt kalendern ska tingeltanglet vara uppe ett par veckor till.
Fast nu går det inte längre. På lördagen var det dags för den stora granen, som förgyllt Stortorget i en och en halv månad, att tacka för sig.
Eller börjar allt om igen? Romele blåsorkester inleder med "Nu är det jul igen" när de med "ompa bompa"-toner kompar julgransplundringsdansen. Femåriga Meja Ryde får hjälp av mamma Charlotta Ryde att slinka ner i diket som mormors lilla kråka.
Varför är ni här idag?
– Vi vill ha godis! ropar Meja Ryde.
– Vi har åkt skridskor i Ishallen idag och övat på dansen, berättar Charlotta Ryde, medan hennes dotter ratar polkagrisarna i den plundrade godissamlingen.
Romele blåsorkester gav julen ett ösigt farväl.Bild: Peter Frennesson
Vinterlunds projektledare Åsa Jensen, som arrangerar julgransplundringen, går omkring med en korg clementiner för den som vill plundra något nyttigare.
”Pappa mamma, alla gå i dansen” sjunger sångledaren i ”Nu är det ljus här i vårt hus”. Axel Hedin, tre och ett halvt år, dansar med pappa Johannes Hedin. Han hoppas få dansa till favoritlåten ”Tipp tapp”, eller ”Tomtarnas julnatt” som den också kallas.
Men är det inte lite sent att dansa ut julen nu?
– Nej, det är lagom, tycker Johannes Hedin.
– Det är tjugondag Knut. Man vill ju njuta av julen så länge som möjligt, säger Charlotta Ryde.
Gå till toppen