Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Ombyggnation av gamla stationshuset riskerar fördröjas

Lomma kommun vill återställa Stationen i Bjärred till dess forna glans – men än så länge har ingen intressent velat hoppa på projektet.

Lomma kommun hoppas att Stationen i Bjärred ska bli plats åt ett hotell med restaurang.Bild: Johanna M Karlsson
Våren 2016 beslutade Lomma kommun att man ville renovera Stationen i Bjärred. Det pampiga huset byggdes i samband med att tåget började gå mellan Lund och Bjärred och stod klart 1902.
Sedan järnvägen lades ner år 1939 har stationshuset använts av en rad olika verksamheter. Nu senast har en fritidsgård huserat i lokalerna. Men lagom till att skolan börjar efter sommaren ska en helt ny fritidsgård stå klar inne i Bjärreds centrum.
Läs mer: Stationshuset i Bjärred blir hotell och restaurang
Läs mer: Bygget av Bjärreds nya fritidsgård har inletts
Då hoppas kommunen ha en aktör med på banan som direkt kan sätta igång med arbetet att konvertera Stationen till hotell och restaurang. Hittills har det gått trögt att hitta en sådan intressent.
– Först hade vi fyra intressenter, som klickade ner till två. Nu har en av dem meddelat att de tycker att göra om stationshuset till restaurang är förknippat med för höga kostnader, säger Anders Berngarn (M), kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:
– Stationen har ju högsta skydd på sig, så man får inte göra något med exteriören.
För att locka fler entreprenörer till projektet ska kommunen nu gå ut med en förfrågan på marknaden en gång till.
– Tidigare när vi har pratat med intressenter om det här så har vi inte riktigt vetat när de skulle kunna komma igång. Men nu är detaljplanen klar och i sommar blir nya fritidsgården klar, så hittar vi en intressent under våren så kan de gå in mer eller mindre omedelbart, säger Anders Berngarn.
Gå till toppen