Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Paris tuffaste klimatmål snart ouppnåeligt

Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Världens länder måste agera nu, skriver forskare i en rapport där det beskrivs som "extremt osannolikt" att temperaturökningarna hålls så låga till år 2100.

Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Forskare bedömer det som "extremt osannolikt" att målet nås med det som görs i dag för att minska utsläppen av koldioxid. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP
I klimatavtalet som undertecknades av nästan 200 länder i Paris 2015 är målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till "klart under" 2 grader Celsius och eftersträva att nå 1,5 grader. Men enligt ett utkast till en rapport, som ska presenteras för stats- och regeringschefer vid ett möte i oktober, är 1,5-gradersmålet snart inte längre inom räckhåll. För att målet ska vara möjligt att nå krävs det att världens länder agerar nu och gör stora ansträngningar för att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen