Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Psykologen som helst bygger med lera

Ann-Christine Dellgård-Månsson har hunnit med mycket under de 70 år hon hittills levt. Allt från att vara servitris på olika restauranger till jobbet som psykolog i Lund. Att hon dessutom var en fena på att spela tennis är inget hon sticker under stol med.

Ann-Christine Dellgård-Månsson har alltid varit kreativ och har under åren sysslat mycket med keramik.Bild: Hussein El-Alawi
Fast det var först när maken Sven-Axel Månsson en gång frågade henne om hon ville prova på tennis som sanningen gick upp för honom:
– Han visste inte att jag redan spelat i många år så han fick storstryk av mig. Han skyllde på att jag hade nybörjartur men det var först för femton år sedan som han lyckades slå mig i en match.
Samtidigt som paret spelade sin första match så var det några flickor som spelade på banan bredvid och imponerades av vad de såg.
– De frågade mig om jag ville vara med i Lugis damlag och så blev det. Vi spelade ganska högt upp i seriesystemet, division 1 om jag inte minns fel.
Att hon hamnade i Lund var ändå mest en tillfällighet.
– Jag är född i Göteborg och har alltid älskat stan men när en av mina kompisar flyttade ner hit i början på sjuttiotalet och frågade om jag ville dela lägenhet med henne så svarade jag ja.
Hon hamnade på psykologutbildningen och passade samtidigt på att extrajobba på nattklubben Sodom.
– Det var där jag mötte min man.
Paret bosatte sig så småningom på Klostergården där de bodde i många år innan flytten för några år sedan gick till centrum av Lund.
Under alla år har Ann-Christine jobbat som psykolog med inriktning på barn- och familj. Först långt ifrån Lund men varefter åren gått har hon närmat sig centrum.
– När jag var färdigutbildad var det ont om jobb så jag började jobba i Blekinge och har jobbat mig ner mot Lund. Jag trivdes dessutom verkligen med att jobba i Arlöv och Ystad.
Under tiden har hon även sysslat mycket med keramik och påpekar att hon inte drejar utan bygger sina alster, när undertecknad undrar om hon drejat sakerna som fyller hemmet.
– Jag har alltid varit kreativ och var även med i Skånekraft innan de lade ner för något år sedan.
Kreativitet i matlagningen ligger dock inte för henne även om hon kan laga mat.
– Jag tror det beror på att jag reste runt med mina föräldrar när jag var liten och bodde mycket på hotell. Min pappa sålde kläder och använde min mor som visningsmodell.
– Ibland hände det att min far frågade mig om jag ville ha en halv hummer istället för tre snittar som var den vanliga barnmaten på den tiden. Då blev jag glad och har sedan dess älskat skaldjur och fisk.
Kreativiteten har förutom lerbyggande även tagit sig utryck i en bok hon skrivit tillsammans med maken och några vänner.
– Det är en stafettdeckare som heter Flykten från oxveckorna. Vi var sex personer som skrev den i olika omgångar. Nu försöker min man övertala mig att vi ska skriva en ny bok men jag vet inte hur det blir.
Hon har alltid rört på sig mycket men lagom till födelsedagen den 19 december hade hon opererat höften och hade svårt att gå.
– Men jag lyckades ta mig runt i Lund och hade en fin födelsedag.
Annars har alltid födelsedagen inneburit problem om än inte så stora.
– I och med att jag fyller år så nära jul så är det många som har slagit samman födelsedagspresenterna med julklapparna. Det var inte kul. Särskilt när man var mindre.

Ann-Christine Dellgård-Månsson

Bor: I Lund.
Familj: Maken Sven-Axel (Svalle kallad) Månsson. Döttrarna Johanna och Josefin. Barnbarn.
Gör: Pensionerad psykolog och konstnär.
Aktuell: Fyllde 70 år den 19 december.
Gå till toppen