Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Rejält snöfall över hela landet

Det har inte varit många chanser till skid- och pulkaåkning ännu i landets mellersta och södra delar. Men till veckan kan det bli dags. SMHI förutspår ett "omfattande" snöfallsområde. För Skånes del väntar främst blötsnö.

Bart på backen? Till veckan blir det ändring på det, enligt SMHI. Arkivbild.Bild: Hasse Holmerg
I helgen är det ett högtryck som styr vädret i västra delarna av Skåne. Stabilt, vindsvagt, temperaturer runt nollan och en hel del moln, enligt SMHI:s senaste prognos.
Men i början av veckan flyttar högtrycket på sig och ger rum för starka vindar och snöfall, vid kusterna eventuellt regn.
– Snöfallsområdet berör hela landet och framför allt under tisdagsdygnet, säger meteorolog Malva Lindborg vid SMHI.
I Skåne, Blekinge, vid Västkusten, Öland och Gotland, blir det snö med inslag av regn. Men i övrigt blir det snö som kan ligga kvar ett tag – till glädje för vintersportare.
– I Skåne ligger temperaturerna dagtid på en till två plusgrader så det blir blötsnö, men det kan ändå ligga kvar. På nätterna sjunker temperaturen till under nollan, säger Malva Lindborg.
Snöfallet kommer i kombination med friska och hårda vindar, så det kan bli besvärligt väglag.
– Vi går ut med varningar ett dygn innan, så det kan vara värt att hålla koll under söndag – måndag, säger Malva Lindborg.
Norra Sverige har mer snö än vanligt denna januarimånad, medan det i södra delen av landet är lite mindre snö än normalt. Mest snö på lördagsmorgonen har Jokkmokk, enligt SMHI:s observationer. Där har snötäcket uppmätts till 120 centimeter.
Gå till toppen