Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Spårvägsbygget leder om busslinje 2 och 4

På måndag den 15 januari drar spårvägsarbetet igång igen. Det innebär bland annat att stadsbuss 2 och 4 från Norra Fäladen kommer att gå direkt till Lund C från Universitetssjukhuset.

Röd linje visar ny rutt i centrala Lund för busslinjerna 2 och 4 från Annehem och Norra Fäladen. Blå linje visar hur linje 2 och 4 kör från Värpinge och Gunnesbo under samma period, 15/1-16/6.Bild: Sydsvenskan med linjekarta från Skånetrafiken
När spårvägsarbetet vid Allhelgonakyrkan går in i en ny fas förändras busstrafiken från Norra Fäladen. Linje 2 och 4 kommer under våren inte att köra via Bredgatan in i stadskärnan.
– Det blir för trångt för dem att köra där, säger Jurate Paulsson, kommunikationsansvarig för spårvägen.
I stället leds bussarna om direkt till Lund C via Kung Oskars väg och Spolegatan, och får en tillfällig hållplats vid Clemenstorget.
De hållplatser som dras in för linje 2 från Annehem och linje 4 från Norra Fäladen är Åke Hans, Lundagård, Domkyrkan, Botulfsplatsen och Stadsbiblioteket.
På andra hållet, från Värpinge och Gunnesbo, kör de båda busslinjerna inom stadskärnan förutom förbi hållplatsen Åke Hans. På väg norrut svänger de in mot Stadsbiblioteket och Lund C.
Förändringen gäller från den 15 januari till den 16 juni.
Linje 1 kommer fortsätta att köra på det enda öppna körfältet på Bredgatan, mellan Kävlingevägen och Allhelgona Kyrkogata.
Biltrafiken är fortsatt begränsad och bilister som vill nå Bredgatan norrifrån får köra in via Norra Vallgatan. Men även denna väg kommer att stängas av vid några tillfällen, närmast 20-26 januari, på grund av arbete med koppling av vattenledningar.
– Då kan man köra in på Bredgatan söderifrån och det går fortfarande att köra på Norra Vallgatan, bara just inte i korsningen, säger Jurate Paulsson.
I samband med att busstrafiken på Bredgatan leds om kommer det återstående stenarbetet i cykelstråket på Bredgatan att slutföras. Tanken är att cyklister ska cykla där smågatstenen är slät. För att göra detta tydligt ska cykelsymboler i smågatsten med avvikande färger sättas.
Arbetet fick avbrytas i december eftersom trafiken kom för nära byggarbetarna.
Det spårvägsarbete som nu sker i korsningen Bredgatan/Sankt Laurentiigatan kommer att pågå till mitten av maj.
Gå till toppen