Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Jobbenkät om nyanlända kan ha lurat tiotusentals företagare

Det ser ut som en enkät om jobb för nyanlända, men döljer ett avtal som kan kosta företagaren tusentals kronor. Bara den senaste månaden har Nationellt bedrägericenter fått in 1 200 polisanmälningar mot bolaget Företagsopinion som finns uppsatta på flera nationella varningslistor.

"Vi har pratat med många tusentals personer. Ingen har ingått ett avtal frivilligt, alla har blivit lurade in i det. Det svåra är att klarlägga att formuläret är brottsligt, men att det är oerhört vilseledande är alldeles uppenbart. Sedan måste en domstol avgöra om det begåtts ett brott, men för mig är det ett solklart bedrägeri", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.Bild: JESSICA GOW / TT
Utskicken ser ut som ett myndighetsbrev där avsändaren ställer frågor om företag kan tänka sig att erbjuda jobb till nyanlända. Men i det finstilta döljer sig ett avtal där företagaren förbinder sig att annonsera hos bolaget som skickat formuläret. Den som fyller i och skickar in dokumentet tecknar samtidigt ett avtal som kostar 6 395 kronor om året. Avtalet gäller i två år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen