Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Alliansregering ska driva Natomedlemskap"

Moderatledaren Ulf Kristersson har kursen fast inställd på Natomedlemskap.
– En Alliansregering under min ledning kommer metodiskt att fortsätta närmandet till Nato, med fullt medlemskap som uttalat mål, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska, om han blir statsminister i höst, driva på för ett svenskt medlemskap i Nato.
Kristersson sade också, i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens om försvarsfrågor, att han är övertygad om att medlemskapet bara är en tidsfråga.
– Bredden av röster för ett Natomedlemskap ökar, liksom insikten om Natos betydelse för Sverige. Här är parallellen med EU-frågan mycket tydlig: de goda erfarenheterna och de sakliga argumenten urholkar också Socialdemokraternas motstånd, sade Kristersson.
Han anser att redan den nuvarande regeringen borde beskriva medlemskap i försvarsalliansen som en fullt realistisk möjlighet, inte som något uteslutet:
– En sådan linje vore säkerhetspolitisk begriplig och dessutom ärlig.
Efter talet säger Kristersson till TT att det är riktigare att vara med än att bara vara "nästan-medlem".
– I dag lever vi lite i ett mittemellanland, vi samarbetar på alla möjliga sätt, vi samövar och många svenskar räknar uppenbart med Natostöd om någon skulle hända. Men vi är inte medlemmar och kan inte räkna med det, säger han.
Han säger att ett Natomedlemskap inte kan trumfas igenom med snäv majoritet. Men Socialdemokraterna kan inte heller ha evig vetorätt mot medlemskap, framhåller han. Någon tidtabell har han dock inte lagt upp, kursen ska vara klar men arbetet måste få ta tid.
Gå till toppen