Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Donald Trump gav USA en grövre ton

Ett år med uttryck som "raketmannen", "slaskige Steve" och "skithålsländer": Retoriskt står Donald Trump för en ton som USA – och världen – inte tidigare skådat. Men i skuggan av uppståndelsen har Trumpstyret fått en del gjort.

USA:s president Donald Trump installationstalar på Capitoliums trappa den 20 januari i fjol.Bild: Saul Loeb/AP/TT
Regnet föll över Capitoliums trappa när Donald Trump lade handen på bibeln och svor ämbetseden som USA:s president den 20 januari i fjol. När han steg upp i talarstolen kom ord som få presidenter yttrat offentligt över läpparna. Han lovade bland annat att "utrota radikal islamisk terrorism" och få slut på "blodbadet" i amerikanska städer.
Trump var redan känd som frispråkig. De som trodde att landets högsta ämbete skulle ändra honom fick fel. Så sent som för några dagar sedan väckte ett rapporterat uttalande om invandrare från "skithålsländer" starka reaktioner. Och kort dessförinnan försvarade han sin egen storhet efter kritik i en ny kontroversiell bok.
– Jag frågar ofta mig själv: vem pratar så, vem kallar sig ett "stabilt geni"? I Trumps värld verkar det handla om att döda eller bli dödad, att dominera eller låta sig domineras, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa för TT.
Under året har Trump fört ordkrig mot bland andra Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ("raketmannen"), partikamraten och senatorn Bob Corker ("lättviktare" som inte klarar att "bli vald till hundfångare") samt sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon ("han förlorade sitt förstånd" när han sparkades).
De hätska orden och personangreppen, inte sällan levererade via Twitter, citeras ofta ordagrant av medier. Många av Trumps anhängare tycker att de är uppfriskande, andra anser att han eldar på avskyn i ett land där misstron mot politiker redan är utbredd. Och omvärlden håller andan. På kort tid har världsledare tvingats vänja sig vid ett nyckfullt USA som skryter om sin kärnvapenarsenal, hotar FN:s medlemmar och ställer ekonomiska ultimatum till de allierade inom Nato.
Goldford säger att presidenten med sin retorik bryter mot normer och gyllene regler på ett sätt som kan vara skadligt för såväl demokratin som världsordningen.
– För att uttrycka sig rakt, han representerar dem som visar fingret gentemot politiker och politiken som vi känner den. Vissa finner det attraktivt. Men redan i "The Federalist Papers" (en essäsamling från 1787 som flera av USA:s grundare skrev) varnades för demagoger, och Trump visar tecken på att vara en sådan.
Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York, håller med om att normen ändrats, att tonen är grövre, och frågar sig om det är permanent. Han säger att presidenten genom sitt twittrande och muckande är sin egen värsta fiende.
– Det slående med Trumps första år är de enorma kontrasterna mellan stil och innehåll. Presidenten irriterar många med de onödiga grälen och att han inte släpper ämnen som valresultatet och Rysslandsutredningen. Men sakpolitiskt har han faktiskt fått en hel del gjort.
Både Himelfarb och Goldford framhåller Trumps omfattande tillsättningar av domare, inte enbart till Högsta domstolen utan även till de federala domstolarna, som en jätteframgång. Vita husets enda egentliga lagstiftningsseger är skatteomläggningen som antogs i december, men Republikanerna hyllar även de omfattande avregleringar som genomförts, främst på miljöområdet.
Goldford anser att Trump saknar en egen ideologisk agenda, att han mest är intresserad av att sätta sitt namn på beslut och lagar som kommer i hans väg. Men Himelfarb tror att presidenten agerar utifrån en övertygelse som främst handlar om att skapa ett mer företagarvänligt land.
– Trump tror också på att sätta Amerika först internationellt, att USA inte har något ansvar för att göra världen bättre och bygga upp andra länder. Personligen tycker jag att det är kortsiktigt – men många verkar hålla med honom.
Fakta

Donald Trumps popularitet

39,3 procent av amerikanerna tycker att Trump gör bra ifrån sig medan 56,4 procent är av motsatt åsikt.

33,2 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, medan 58,4 procent tycker att USA har slagit in på fel väg.

15,3 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör ett bra jobb. 72,8 procent gör tummen ner för de folkvalda.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta

Bakgrund: Donald Trumps öknamn

USA:s president Donald Trump ger ofta sina motståndare öknamn eller nedsättande epitet. Här är några exempel:

Sloppy Steve (Slaskige Steve) fick Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon se sig nedgraderad till efter att ha uttalat sig kritiskt om presidenten och hans familj i en ny bok.

Crooked Hillary (Skurkaktiga Hillary) kallar Trump sin motståndare, demokraten Hillary Clinton, under och efter presidentvalet 2016.

Rocket man (Raketmannen) är Trumps namn på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Crazy nut job (ungefär Den galne knäppskallen) var Trumps epitet på den förre FBI-chefen James Comey som han sparkade i maj i fjol.

Very weak (Mycket svag) ansåg presidenten att den egna justitieministern Jeff Sessions var i somras. Detta eftersom han inte drog igång en stor utredning av demokraten Hillary Clinton samt att han klivit åt sidan från Rysslandsutredningen.

Little Marco (Lille Marco) döpte Trump senator Marco Rubio till, en av hans svåraste rivaler i kampen om att bli Republikanernas partikandidat.

Pocahontas (efter en indianprinsessa) blev den demokratiska Massachusettssenatorn Elizabeth Warrens namn sedan hon gjort gällande att hon hade rötter i Amerikas ursprungsbefolkning.

Low energy Jeb (Lågenergi-Jeb) blev Trumps namn på Jeb Bush, bror och son till två tidigare presidenter, som under 2016 länge sågs som favorit att bli Republikanernas presidentkandidat.

Lyin' Ted (Lögnaktige Ted) kallade Trump en annan av sina medtävlare om presidentnomineringen, Texassenatorn Ted Cruz, en etikett som fastnade i Trumpanhängarnas medvetande.

Unelectable (Ovalbar) twittrade Trump om den republikanske Arizonasenatorn Jeff Flakes, som kritiserade presidenten och därefter meddelade att han inte ställer upp för omval.

Fakta

Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag och skrivit ett 15-tal böcker.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Gå till toppen