Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lisa Skeppstedt: Femte gången gillt för Elias Ymer

Australian Open är igång. Min personliga favorit bland de fyra Grand Slam-tävlingarna. Hettan, de sena kvällsmatcherna, fans med ansiktsmålning, liveband på arenan och hejaramsorna kring banorna gör tävlingen i Melbourne park till en speciell upplevelse.

I år finns dessutom två svenska singelspelare i huvudtävlingen. Elias Ymers vinst i kvalfinalen, mot Darian King från Barbados, gör att Johanna Larsson har någon att dela den blågula pressen med. Om vi spolar tillbaka bandet exakt tre år ser vi Elias i en liknande situation som nu.
Det är fler svenskar på Australian Open än på andra tävlingar.Bild: ARNE FORSELL
Tre segrar i kvalet har gett en plats i huvudturneringen. Han är 18 år gammal och möter japanen Go Soeda i första omgången. Matchen spelas mitt på dagen, men solen och värmen är ingenting som stör Elias. Han har befunnit sig i en bubbla sedan första kvalmatchen, tränaren Gianluca Marchiori är den som har svarat på mediernas frågor. Precis enligt planen tar Elias kommandot i matchen. Jobbar runt och använder sin forehand mycket. Är den som styr bollduellerna. På läktaren sitter Magnus Norman, och det är mot honom Elias sneglar då och då. Det är allmänt känt att det är Magnus som Elias helst vill ha som tränare.
Han tar ledningen med 2-1 i set, och det blir det närmsta Elias kommer en vinst i Grand Slam-sammanhang på tre år. Men det vet han inte då. För dålig rutin i bäst av fem set gör att det blir en så kallad hedersam förlust. Hela tennisvärlden hade trots uttåget i första omgången lagt märke till honom.
Elias kvalade in i alla fyra Grand Slam-tävlingar det året, men sen började raset på rankingen.
Elias Ymer rankades 118 i världen 23 maj 2016. I somras, 24 juli, rankades han 293.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det höll i sig fram till Båstad i somras. Då kom Robin Söderling in i bilden och kunde vända den negativa trenden. Precis som Magnus Norman är Robin en person som Elias har respekt för. Och det är det som gör att samarbetet fungerar så bra. Robin säger säkert en hel del saker som andra tränare också har sagt. Men skillnaden är att Elias lyssnar nu och är mottaglig. Han tittar inte på någon annan mellan poängen.
Oavsett hur första omgången, mot Mackenzie McDonald, går känns det som att Elias och Robin byggt upp en grund som är stadigare än den han stod på för två och ett halv år sedan när han spelade huvudtävlingen i en Grand Slam senast. Det är lätt att tänka att tiden sedan dess varit bortkastad, att han nu är tillbaka i samma läge som då. Men det är en förenklad bild av verkligheten. Förmodligen är det under de här åren med motgångar som Elias lärt sig mest, en tid som han i framtiden kommer se som betydelsefull.
Nu finns det inga hedersamma förluster för Elias längre.
Elias Ymer vann första omgången i Stockholm Open 2017.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Läs alla artiklar om: Australian Open
Gå till toppen