Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon dansade hela vägen till New York

Hon började studera balett i sjunde klass och har sedan dansat sig hela vägen till New York. Nu drömmer Tina Lundahl om en karriär som skådespelare och senare regissör. Fast främst vill hon vara en förebild för andra unga tjejer.

Tina Lundahl har numera bytt Malmö mor New York och en karriär som dansare, skådespelare och skomodell.Bild: Hussein El-Alawi
När vi möts är hon hemma i Malmö på ett av sina få besök.
– Jag brukar försöka komma hem två gånger om året och träffa släkt och vänner. Men det är svårt ibland eftersom jag är en väldigt upptagen människa, förklarar hon.
– Jag har dels svårt för rutiner och dels för att avsluta alla projekt jag drar igång. Mitt huvud är alltid fullt av idéer men att omsätta dem i praktiken finns det inte alltid tid till.
Hon växte upp på Gamla Väster i Malmö och hamnade så småningom på Dammfriskolan i Malmö. I en balettklass.
– Jag kände att jag ville testa något nytt men vet inte varifrån jag fick modet att söka in på Svenska Balettskolan.
In kom hon och började dansa i sjunde klass - tre år senare än de andra eleverna.
– De måste sett något i mig som gjorde att jag fick komma in, konstaterar hon.
Efter nian blev det Lunds dans- och musikalgymnasium innan hon sökte sig ut i världen.
– Jag sökte och kom in på skolor i både London och New York men tänkte att varför inte ta det stora steget direkt och flyttade till New York.
På plats sökte hon olika dansjobb och har jobbat som såväl gogodansös och showdansare. Dessutom koreograferar hon och castar spritdansöser.
– Jag har kontrakt med ett vodkamärke. Varje gång någon beställer en flaska av deras vodka på en klubb så serveras den av en dansös samtidigt som tre stycken uppför lite klassisk balett vid bordet, förklarar hon.
Det jobbet har gått så bra att hon numer är ansvarig för att rekrytera och utbilda dansare för vodkan även i Miami och Las Vegas.
– De betalar allt för att jag ska resa dit och utbilda tjejerna, säger hon som den naturligaste saken i världen.
Las Vegas är ingen ny bekantskap för henne efter att ha jobbat som showdansare i spelstaden i åtta månader.
– Det var slitigt. Fjäderperukerna vägde minst 20 kilo och de dansade man med 12 gånger i veckan så jag slutade efter ett tag och flyttade hem till New York igen.
Där jobbar hon även som skomodell.
– Det innebär att jag sitter en hel dag och sätter på och tar av mig olika skor, så att inköparna kan se hur de ser ut. Det är inte jättekul men ger bra betalt. Dubbelt upp mot en dansföreställning.
Framöver vill hon dock satsa på skådespeleriet och så småningom göra egna filmer.
– Jag vill bli någon som folk ser upp till och som fajtas för jämställdhet och mot orättvisor. Då måste jag först skaffa mig en plattform och det är det jag håller på med just nu.
Det handlar bland annat om att slippa fjäska för producenter och rollbesättare. Något som metoo-uppropet visat är vanligt.
– Jag har råkat ut för dem några gånger. Bland annat en pjäsförfattare som ville att jag skulle komma till hans lägenhet för att se på hans Oscarsstatyett. Jag gick dit men kände redan i dörren att något var fel så jag tog en snabb titt på statyetten och tackade sedan för mig. Han har inte hört av sig mer efter det.
Numera slipper hon sådant eftersom hon skaffat sig en manager som tar hand om de nödvändiga kontakterna.
– Då kan jag koncentrera mig på det jag vill göra och jobba med.

Tina Lundahl

Gör: Dansar och skådespelar i New York.
Ålder: 26 år.
Familj: Mamma och pappa. två syskon.
Kuriosa: Mediterar och yogar varje dag för att orka med sitt stressiga liv med ofta bara fyra timmars sömn per natt.
Gå till toppen