Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I vågen efter metoo – nu anordnas operakonsert och konstdebatt i Malmö

Yrkesgrupp efter yrkesgrupp gick under hösten ut och vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp i nätkampanjen metoo. Nu anordnar både operasångerskorna och konstnärerna evenemang i Malmö för att hålla debatten vid liv.
– Det här är bara är början, säger operasångerskan Suzanne Flink.

Suzanne Flink jobbar till vardags på Malmö opera som en del av operakören. Hon är dessutom en av initiativtagarna till manifestationskonserten efter operasångerskornas upprop Vi sjunger ut.Bild: Anna Bank Visit Sweden
Våldtäkter, övergrepp och grov sexistisk jargong – det var vad 653 av Sveriges operasångerskor vittnade om i uppropet ”Vi sjunger ut” som publicerades i Dagens Nyheter i november förra året.
Suzanne Flink jobbar till vardags på Malmö opera som en del av operakören. Hon är dessutom är en av initiativtagarna till manifestationskonserten ”Vi sjunger ut” som anordnas på Malmö konstmuseum den 27 januari.
– Sveriges operasångerskor är många men nästan alla känner varandra, så det var ganska lätt att hitta varandra. Det har varit ett helt fantastisk community med det stöd som folk gett varandra. Det har, som i alla andra grupper, varit högt och lågt: från regelrätta fruktansvärda våldtäkter till sexuella trakasserier i vardagen, säger hon.
Läs också Metoo: Operachefen själv utsatt för sexismen
Idén att göra en manifestationskonsert föddes tidigt hos sångerskorna. Det svåra har bara varit att få så många som möjligt att kunna delta samma dag. Totalt kommer tolv sångerskor och två pianister att framträda på konserten i Malmö. Gemensamt för samtliga är att de bor och jobbar i Skåne eller Köpenhamn. På repertoaren för dagen står både nya och gamla verk.
– Det kommer vara mycket man känner igen men också ett par nyskrivna saker, vilket känns spännande. En del klassiska verk kommer vi att göra på ett nytt sätt. Vi vill gärna komma ifrån kvinnan i offerrollen som ofta finns inom opera. I den klassiska operalitteraturen är kvinnan väldigt ofta i en offerroll – men det finns sätt att vända på perspektiven och hitta nya vinklar. Sedan finns det såklart kvinnor i operalitteraturen som absolut inte är offer utan tar saken i egna händer, säger Suzanne Flink.
Samtidigt som konserten i Malmö anordnas två andra konserter: en i Stockholm och en i Göteborg. Även på andra orter planeras manifestationskonserter framöver.
Den 19 november förra året läste skådespelerskor upp vittnesmål från sitt upprop ”Tystnad tagning” på Malmö stadsteaters stora scen Hipp.
Läs också Konstcheferna samtalade medan de berörda konstnärerna bojkottade
Konstnärerna samlade under vintern sina vittnesmål under namnet ”Konstnärlig frihet”. Uppropet har inspirerat en grupp Malmökonstnärer till att arrangera debatten ”Metoo-metoder – visionen om en konstscen” på Inkonst den 21 januari.
Gruppen kallar sig Metoo Konstmalmö och idén uppkom i och med att Moderna museet i Malmö anordnade en debatt i december. Konstnärerna reagerade på att inga konstnärer fanns i representerade och bestämde sig för att anordna en egen debatt.
– Det är ett väldigt speciellt arbetsklimat för konstnärer: man arbetar ofta själv, har väldigt få arbetstillfällen och det finns en konkurrens som leder till tystnadskultur, säger en representant för Metoo Konstmalmö som vill vara anonym.
Det är ännu inte fastslaget vilka som ska delta i debatten – men målet är att blicka framåt och skapa en inkluderande rörelse mot maktmissbruk inom konstvärlden.
– Det här är starten för att gå vidare. Det är viktigt att vi tar hand om de vittnesmål som kommit fram, lyfter och stöttar varandra. Vi vill skapa trygga rum för det – och det är precis det vi försöker göra på Inkonst, säger representanten för Metoo Konstmalmö.
Suzanne Flink är positivt inställd till de evenemang som poppar upp runt om i Sverige i vågen efter metoo.
– Jag tror att det är en boll som kommer fortsätta att rulla. Man hoppas ju att det här bara är början, säger Suzanne Flink.
Efter alla uppropen, vad är viktigt när man blickar framåt?
– Jag tror att det är bra att göra saker. För oss som håller på med konstnärliga yrken är det ganska enkelt i och med att vi har en bas att stå på. Men även andra grupper kan hitta sitt sätt att manifestera på. Och att vi fortsätter arbetet sinsemellan. På vår konsert är det inträde på museet men vi kommer inte ha någon avgift för konserten – istället kommer vi att ha en frivillig insamling till någon av de organisationer som stöttar kvinnorna bakom uppropet ”Inte din hora”, de systrarna som är allra mest utsatta.

De deltar i manifestationskonserten på Malmö konstmuseum:

Operasångerskor
Suzanne Flink
Alexandra Frid Giertz
Karin Gudbrand
Eva Hallberg
Cecilia Hjortsberg
Anna-Kajsa Holmberg
Annika Isgar
Signe Lind
Lisa Löfqvist
Stella Scott
Hanna-Maria Strand
Sofia Thelin Edgren
Sara Willén
Pianister
Elena Jordan
Elisabeth Boström
Gå till toppen