Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om HB Hammar

Förre domprosten i Skara, HB Hammar, bosatt i Höganäs, har avlidit, 76 år gammal. Han sörjs närmast av barnen Hans, Magdalena, Solo och Per med familjer samt fästmön Astrid Martinsson, släkt och vänner.

HB Hammar.Bild: MICHAEL HANSSON
Genom sitt arbete med en doktorsavhandling om biskopen J.A. Eklund från Ryda i Skaraborgs län kom HB Hammar tidigt i kontakt med Skara stift och dess fromhetsliv. HB själv hade emellertid växt upp i Norra Rörums prästgård i Skåne tillsammans med syskonen KG, Henrik och Anna-Karin, och han prästvigdes för Lunds stift 1964.
HB talade om sina ”tre länder”, Brasilien, Spanien och Italien. Svenska kyrkan i Utlandet kallade honom till tjänst i Sao Paulo och senare till Fuengirola. Däremellan var HB nio år kyrkoherde i Björnekulla. Leende beskrev han hur hans far, kontraktsprosten HB Hammar installerade kyrkoherden HB Hammar i tjänsten. De fem sista åren av 1900-talet var HB kyrkoherde för svenska församlingen i Rom.
1986 kom HB Hammar som domprost till Skara och fick nio år där. Hans internationella engagemang tog sig nu uttryck i omsorg om flyktingar från Balkan, som var inkvarterade utanför Skara, liksom i kampen mot apartheidsystemet, bland annat genom att tre år i följd träda upp vid Shells bolagsstämma i Haag med uppmaningen till Shell att lämna Sydafrika.
HB lade stor vikt vid de uppgifter som ansvaret i domkapitlet medförde, men det var ändå församlingslivet i Skara som fyllde HB:s arbetsdagar. Han var stolt över att predika i domkyrkan. Han vårdade sig om hembesök och de kyrkliga handlingarna. De ekumeniska kontakterna i församlingen fördjupade han.
Hans hustru Ingrid som tjänstgjort som husmor i utlandsförsamlingarna gjorde en viktig insats som förskollärare vid utvecklandet av den första kristna förskolan i Skara. HB unnade sig dock den fritid som gick åt för att genomföra 25 vasalopp, ”prästrekord” enligt honom själv. Som fotbollsfantast var han en trogen HIF-supporter.
Som biskop i Skara under större delen av HB:s domprosttid vill jag uttrycka min tacksamhet för vårt goda samarbete och vår vänskap.
Lars-Göran Lönnermark
Gå till toppen