Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vart tar mina PPM-fonders värdeökning vägen?

Vart tar våra PPM-pengar vägen, undrar Stefan Wallin.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Jag läste häromdagen en artikel i en av våra kvällstidningar om klagomål på uppräkningen av pensionsutbetalningen från PPM-kontot inför 2018. Ökningen för den intervjuade mannen var tolv kronor för hela nästa år trots en avkastning på 20 000 kronor under 2017.
För att stilla min nyfikenhet kontrollerade jag hur mitt eget utfall skulle bli under 2018 eftersom rubriken på artikeln var ”Premiepensionen sänks – för en miljon svenskar”. Tydligen ska det vara 962 000 personer som i genomsnitt får en sänkning med 3,8 procent.
Jag har haft en värdeutveckling på kontot under 2017 med cirka 37 000 kronor, vilket motsvarar 8,2 procent på innehavet. Det tycker jag borde ha gett en högre pensionsutbetalning, men icke. Den sänks med ca 14 procent, det vill säga en sänkning med 22 procent från det av mig förväntade. Från första utbetalningen för 3,5 år sedan har min värdeutveckling varit 44 procent men med årets radikala sänkning har utbetalningen sjunkit med 6 procent. Vilken fackförening hade gått med på detta förhållande för löntagare?
En annan jämförelse är ett av åren, då min avkastning blev 23 procent medan utbetalningen endast ökade med 1 procent året därpå.
Här uppstår då frågan vad avsikten var från politikernas håll att införa PPM-systemet där alla löntagare skulle bli fondägare med den riskexponering det innebär om räknenissarna på Pensionsmyndigheten inte får till en transparent och förståelig uträkning av månadsutbetalningarna. Risktagandet bör ju kunna resultera i en möjlighet att utöka sin pension lite ytterligare om man lyckas med sina fondval. En förklaring som myndigheten för fram är att förskottsräntan i år blivit sänkt. (Vad är ”förskottsränta”, då det handlar om utbetalning från ett fondkonto med ett varierande värde dag för dag?)
Och då citerar jag Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten: ”Sänkningen beror på det låga ränteläget som vi tror kommer att bestå. Det gör att avkastningen på räntepapper och obligationer är låg och förväntas vara låg i många år framöver”. Men vad har dessa parametrar med mitt fondinnehav att göra? I min värld följer utbetalningen proportionellt de värdeförändringar som sker med mina fonder i både upp- som nedgång efter hur skicklig/tursam jag är i mitt val av fonder. I fondkurserna finns ingen direkt påverkan från ränteläget utan de följer de aktiekurser som ingår i fondernas innehav. Vid varje årsskifte sedan jag började med att ta ut PPM-pensionen har behållningen på fondkontot varit högre än föregående år. Men ändå ser jag ingen rimlig höjning av utbetalningen.
Så – vart tar våra PPM-pengar vägen? Och då tänker jag inte på de skumraskföretag som har lurat både myndigheten och sparare på en massa pengar. Utan vart tar de pengar vägen som mitt fondinnehav avkastar varje år? Inte kommer de mig till godo i alla fall. Finns det någon kontrollmyndighet som ser över Pensionsmyndighetens beräkningar?

Stefan Wallin

Stefan Wallin slutade arbeta för några år sedan. Han är intresserad av att följa upp vår ekonomi.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen