Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria G Francke: Allt spelar roll, utom könet

Allt går att sälja med en kändis, levande eller påhittad. Egentligen är begreppet pansexuell inte alls nytt, men det fick viss skjuts under 2016, då både Miley Cyrus och Clara Henry bekände sig till läggningen: att man utvecklar känslor för en annan person oavsett kön.
Men det var kanske fiktionen som gjorde att det blev ett nyord just nu. I säsong 3 av "Skam", när Isak kom ut inför sina kompisar, var det väldigt odramatiskt men de senare fastnade genast i ett resonemang om vilken läggning Isak hade - bisexuell eller pansexuell. Lite senare, när gänget sitter och förfestar i kollektivets kök och Isak berättar att Even har flickvän fastnar killarna återigen i frågeställningen: Är han pansexuell?
Detta initierade en ihärdig debatt bland seriens fans som under flera månader diskuterade och filosoferade kring frågan om just Evens läggning. Och så, när Isak fyllde 18 under säsong 4 i somras, fick han en youtubefilm av Even i present – och under en sekund i den ser vi Even med en pin i de pansexuella färgerna rosa, gult och blått på sin jeansjacka.
Fansen hade fått svar, och serieskaparen Julie Andem hade lagt ytterligare en folkbildande sten till sitt Skambygge.
Henrik Holm som Even i filmen han spelade in till pojkvännen Isak när denne fyllde 18 år. Han har en pin i de pansexuella färgerna på sin jeansjacka.
Gå till toppen