Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det finns en väg ut ur mardrömmarna

Vi är inte offer, vi är överlevare. Det skriver Caroline Erica Åström om sin kamp mot psykisk sjukdom..Bild: isabell Höjman/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Depression. Det är som att sugas in ett svart hål eller att ta på sig mörka solglasögon som inte går att ta av. I det mörkaste mörker finns inget ljus, inget hopp, ingen framtidstro. Ingenting kommer någonsin bli bättre och det vore lika bra att bara dö, alla skulle må bättre om jag inte fanns.
Ätstörningar. Det är som om ingenting annat längre spelar någon roll än en sjuklig besatthet av att bli smalare. Siffror på en våg bestämmer mitt värde som människa. Alla metoder är tillåtna och jag både älskar och hatar mat samtidigt. Allt kommer lösa sig, allt kommer bli bra bara jag går ner i vikt. Jag ska bli så smal!
Psykos. Det är som om hela min verklighetsuppfattning ifrågasätts och allting som jag trodde jag visste om världen vänds uppochned. Märkliga saker händer runtomkring mig och jag börjar höra röster. De terroriserar mig tjugofyrasju och livet är som en vaken mardröm. Ni vet hur skönt det är att vakna upp ur en mardröm och inse att det bara var en dröm, men det där händer aldrig i en psykos. Det bara fortsätter och fortsätter och smärtan och den extrema stressen som jag genomgår har inget tak.
Jag har överlevt dessa tre psykiska sjukdomar. Flera gånger. Och med överlevt menar jag bokstavligt talat, det är inte alls självklart att mitt hjärta fortfarande slår idag. Det är mer eller mindre ett mirakel att jag fortfarande lever. Har det gjort mig starkare? Eller har det kanske gjort mig mer skör? Både och.
Vi måste våga prata om psykisk ohälsa utan att döma varandra. Det är inget att skämmas över, det kan hända vem som helst, det handlar bara om var ens gränser ligger. Om du utsätts för tillräckligt mycket elände och stress så kommer du att få någon psykisk sjukdom förr eller senare. Till slut kommer din hjärna på sätt och vis att ge upp och ditt hjärta gå i bitar. Frågan är bara var din gräns ligger – blir du psykiskt sjuk när ditt husdjur dör, din partner lämnar dig och du blir sparkad från ditt jobb samtidigt? Blir du psykiskt sjuk när du befinner dig flera år i en krigszon? Var går din gräns?
Människor går sönder ibland. Det betyder inte att det aldrig går att laga oss, det betyder inte att vi förtjänar att för alltid vara stämplade som psykiskt sjuka. Det finns en väg ut ur psykisk ohälsa, människor läker med tiden och en hel del arbete med sig själva och sin situation. Låt oss berätta om vår historia eller nuläge om vi vill, lyssna utan att döma och utan att ge råd, bara lyssna och försök att förstå.
Vi är inte offer, vi är överlevare. Vi kanske är lite sköra ibland, men starka på andra sätt. Vi har överlevt mardrömmar som du inte ens kan föreställa dig i din vildaste fantasi, ge oss lite respekt tack! Kanske att vi kan öppna upp en diskussion om psykisk ohälsa via sociala medier? #överlevare

Caroline Erica Åström

Caroline Erica Åström är 30 år, studerar till en kandidatexamen i psykologi och är författare till boken "När frosten kom innanför min hud". Har tillbringat många år i Indien. Har ett eget bokförlag.
Gå till toppen