Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kriminella tar utländska brukare till Sverige

Personer med stora assistansbehov utnyttjas av kriminella som vill mjölka Försäkringskassan på pengar. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Organiserade brottslingar hämtar brukare med stora vårdbehov till Sverige och ansöker om assistansersättning tillsammans med personer som ska fungera som assistenter. Men när assistansen sedan har beviljats får brukaren ingen vård, eller åtminstone betydligt mindre än vad Försäkringskassan sagt ja till.
Denna företeelse är ett exempel på den sorts verksamhet som vissa kriminella nätverk använt sig av för att olagligen kunna få ut assistanspengar. Det framkommer i en utredning som lämnas till regeringen på tisdagen, skriver Svenska Dagbladet.
Utredaren Stig Svensson fastslår att assistansbranschen på många sätt fungerar väl. Men han påpekar samtidigt att stora summor pengar hamnar i fel händer. Enligt rapporten handlar det om mellan tre och sex procent varje år, vilket motsvarar en summa på mellan 900 miljoner och 2 miljarder kronor.
För att komma till rätta med problemen föreslår utredaren bland annat lagändringar, och att Försäkringskassan får fler kontrollverktyg.
Gå till toppen