Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Migrationsverket varslar 300 personer i Malmö

Malmö drabbas hårt när Migrationsverket drar in tjänster som en följd av den nya asylpolitiken. 300 personer varslades på måndagen.

– Anledningen är att antalet asylsökande minskar och därmed minskar även resurserna för 2018. Vi måste återgå till den storlek vi hade innan den stora mängden asylsökande under 2014 och 2015, säger Åsa Lindberg, chef på Migrationsverkets region Syd.
Utöver 300 tjänster i Malmö varslades 17 personer i Helsingborg, 30 personer i Kronoberg och 7 i Blekinge – totalt 361 i region Syd.
Malmö är den ort i södra Sverige som drabbas hårdast av nerdragningarna.
– Dels är vi störst i Malmö. Dels har vi redan minskat på andra orter. Det får man väga in, men det är fortfarande en stor nerdragning i Malmö, säger Åsa Lindberg.
Hotet om uppsägning gäller i Malmö främst anställda som jobbar med asylprövning. Migrationsverket räknar med en nerdragning på 251 tjänster bland handläggare, beslutsfattare, assistenter och administratörer. Men det blir färre anställda även på nationellt servicecenter och mottagningen.
Däremot finns ingen övertalighet på tillståndsprövningen eftersom antalet anknytningsärenden och arbetstillstånd inte minskar.
I Helsingborg avvecklas mottagningsenheten och därmed hela Migrationsverkets verksamhet på orten. Flera medarbetare i Helsingborg har redan flyttats över till förvaret i Åstorp.
– Mottagningsenheten har funnits fram och tillbaka. Vi har haft den lite som ett dragspel och öppnat upp när vi har haft mycket men i och med att det ligger nära Malmö blir det naturligt att centrera det till en enhet.
Som mest har region Syd haft 1300 anställda. I slutet av året ska de vara 650.
Enligt Åsa Lindberg har de anställda varit medvetna om utvecklingen och flera har redan sökt sig till nya anställningar. Därför går det inte att säga än hur många som till slut behöver sägas upp.
– Vi har pratat om det här sedan hösten 2016. Och vi märker att många handläggare är attraktiva på arbetsmarknaden och vi tror att många kommer att söka och få nya jobb.
– Men vi anställde inte de här personerna med tanke på att vi skulle behöva säga upp dem. Det handlar om att politiken har ändrats.
Förändringarna berör hela landet. Totalt väntas 3000 tjänster försvinna från Migrationsverket.
Gå till toppen