Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Migrationsverket: Vi har trampat snett

Migrationsverket konstaterar att det har begåtts fel i utredningar av asylsökande som valt att konvertera till kristen tro sedan de kommit till Sverige. Slutsatsen dras i verkets egen uppföljning efter sommarens anklagelser om "husförhörsliknande" utfrågningar av asylsökande.

Vad vi ser är att ibland trampar vi snett, och det är inte bra, säger rättschefen på Migrationsverket Fredrik Beijer. Arkivbild.Bild: Tomislav Stjepic
Migrationsverket har gjort en genomgång av ett antal ärenden där den som sökt asyl åberopat att de blivit kristna och därför riskerar förföljelse om de återvänder till sina forna hemländer, berättar Världen idag. Av de 28 fall som Migrationsverket granskat är det i två fall som utredarna ställt "onödigt detaljerade frågor om svåra ämnen".
– Vad vi ser är att ibland trampar vi snett, och det är inte bra, säger rättschef Fredrik Beijer till TT.
Utredningen startades sedan det i somras påstods att Migrationsverket skulle använt husförhörsliknande metoder i utredningarna. Något som fick bland andra Sveriges kristna råd att protestera.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik svarade då att sådana kunskapsfrågor inte ska ställas och lovade en kvalitetsuppföljning av asylärenden med konvertiter. Den är den som nu läggs fram.
– Man ska inte se det som en regelrätt kvalitetsuppföljning, då krävs det fler ärenden. Man kan se det som en temperaturmätning, säger Fredrik Beijer.
Han vill framhålla att en asylutredning är komplex.
– Vi ser ingen systematik i det här. Jag tror mer att det handlar om brist på erfarenhet och omdöme.
Fredrik Beijer säger att systemet ändå måste ses som rättsäkert.
– Utredningen följs av en domstolsprocess och där kan man angripa Migrationsverkets utredning, säger han.
Någon uppföljning av vilka konsekvenser snedstegen i det två fallen fått för de asylsökande har man däremot inte gjort.
Rapporten konstaterar att det kan vara befogat att genomföra någon form av utbildningsinsats för att minska risken för onödigt detaljerade kunskapsfrågor i framtiden.
– Nästa vecka träffar jag representanter för frivilligorganisationerna, däribland kyrkan. Så får vi ser hur vi tar det vidare, säger Fredrik Beijer.
Gå till toppen