Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nytt grepp mot bilmålvakter

Det ska bli mer riskfyllt att skriva över sin bil på en så kallad målvakt för att slippa p-böter. En ny tjänst från Transportstyrelsen ska göra det enklare för kommunerna att bogsera bort felparkerade fordon.

Göteborg inför ett nytt grepp mot felparkerade bilar. Arkivbild.
En lag som kom 2014 ger kommunerna rätt att bogsera bort felparkerade bilar om ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda böter. Men det är ofta krångligt för parkeringsvakterna att på plats kontrollera hur stora skulderna är.
Nu har Transportstyrelsen och Göteborgs stad tagit fram en teknisk lösning som ska göra det enklare. Tanken är att parkeringsvakterna via sina handdatorer direkt ska kunna se om en felparkerad bil har obetalda p-böter.
– Ett felparkerat fordon kan flyttas av ägaren när som helst, så kommunen måste agera ganska snabbt om den vill flytta det, säger Helena Göhl, uppdragsledare på Transportstyrelsen.
– Det här ger en mycket bättre möjlighet att kunna få tag på fordon som har mycket skulder.
I fjol lät Göteborgs stad bogsera bort drygt 350 bilar på grund av obetalda parkeringsavgifter. Ofta handlade det om äldre bilar som stod registrerade på en så kallad bilmålvakt, ett problem som fortsätter att öka.
Sveriges tio värsta bilmålvakter äger tillsammans nästan 15 000 fordon och är skyldiga staten 200 miljoner kronor, rapporterade Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad i helgen. En Malmöbo står exempelvis som ägare till omkring 3 800 fordon, vilket lett till skulder på drygt 56 miljoner kronor.
Enligt Transportstyrelsen kan tjänsten som Göteborg nu inför användas även i andra kommuner, även om det kan krävas ett visst tekniskt utvecklingsarbete.
– Vi har haft kontakt med de största kommunerna, både Stockholm och Malmö utöver Göteborg, säger Helena Göhl.
– Och Sigtuna, som har Arlanda, har faktiskt redan ansökt.
Fakta

Bilmålvakter

Systemet med bilmålvakter går ut på att en person utan tillgångar står som ägare till en bil som någon annan kör. Avgifter som parkeringsböter och fordonsskatt betalas inte utan skulderna läggs på hög hos Kronofogden.

Den 1 juli 2014 infördes nya regler som innebar att Kronofogden har rätt att ta en bil i anspråk om det finns skulder kopplade till den. Därefter kan bilen säljas för att betala skulderna. Kommunerna fick även rätt att flytta felparkerade bilar om ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter.

Källa: Kronofogden.

Gå till toppen