Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: ”Tre långsittare men med mycket olika ledarprofiler”

Bild: Erik Nylund
Valåret 2018 är här. Gamle statsministern Göran Persson (S) fångade en gång väl politikerns villkor. Vald kan vem som helst bli. De två svåra sakerna är att bli återvald och sedan också att själv bestämma sin avgång.
Tre av Skånes mest framgångsrika politiker över flera val har varit Peter Danielsson (M) i Helsingborg, Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Péter Kovács (M) i Höganäs. Danielsson har sedan 2006 varit kommunstyrelsens ordförande. Strandberg har suttit på samma post i Landskrona sedan 2007. Péter Kovács avlade det perssonska mästarprovet förra året och beslutade själv om sin avgång efter 15 år som kommunstyrelseordförande. Han angav hälsoskäl. Danielsson och Strandberg kandiderar till sina poster även i årets val. Kovács vill bli fullmäktigeordförande.
Tre långsittare men med mycket olika ledarprofiler. Danielsson vd-lik och förvaltande. Strandberg en mer hårtslående slugger. Kovács är den som bjudit mest på sig själv i reklam på webben och blev känd i en tv-produktion om kommunala ledare. Han har haft en unikt stor närvaro ute i väljarnas vardag. Idag funderar han inte bara på att bli EU-parlamentariker utan även stå upp-artist.
Kovács har röstmässigt varit mest framgångsrik med 45–47 procent i ryggen. Danielsson och Strandberg har mer påtagligt fått dela politikernas moderna öde, att från en svagare position regera med andra. I Strandbergs fall har han dock ett väljarstöd som ligger långt över Liberalernas på riksplanet.
Den som lokalt bryter igenom en kändisvall sitter alltså kvar? Nja, så lätt är det inte. Undersökningar, inte minst från Göteborgs universitet, visar att det inte är samma sak att vara känd politiker och att vara uppskattad politiker. Valexperten professor Sören Holmberg sammanfattar en undersökning med att otack är lokal- och regionpolitikers belöning.
Danielsson och Strandberg har starka positioner i sina rikspartier. Danielsson till den grad att många ville ha honom som efterträdare till Anna Kinberg Batra. "Jag är inte kandidat till den posten. Det vill jag tydligt markera", var hans svar.
Kovács var tydligen för yvig för olika moderata ledare. Själv säger han att det tagit honom hårt att inte bli erkänd på högre nivå. Ingen besökte honom. Riksdagsledamot har han aldrig velat bli. Danielsson och Strandberg har varit det men också avstått från posten i olika omgångar.
Har yngre politiker något att lära av långsittarna? Kanske uthålligheten i med- och motgång, inte längre så modernt när otåligheten ökat. Och unga politiker blir medelålders och äldre politiker om de får sitta kvar. Blir de omvalda gång på gång vill de eller omgivningen till sist ha förändring. Där är Peter Danielsson och Torkild Strandberg snart.
Gör Péter Kovács allvar av planerna på att bli stå uppare lär han dock knappast få sällskap av de gamla kollegerna från Helsingborg och Landskrona.
Gå till toppen