Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Ingenting fanns kvar efter branden – men nu är en ny fritidsgård på plats

Allt försvann i branden. Utom skylten. Den står nu i fönstret till den efterlängtade provisoriska fritidsgården bredvid Lindesgården. Igår välkomnade den ungdomarna på nytt.

Efter bakslaget med den först tilltänkta lokalen som inte hade tillräckligt brandskydd har det stora gula huset mitt emot Vellinge Gästis blivit fritidsgård.
All inredning är ny. Privatpersoner har skänkt soffor, ett företag kom med biljardbord och hyllor och bord har köpts in.
Fritidsledarna har också engagerat sig för att hitta matchande blommor, ljusstakar och kuddar till lokalen som varit en stor samlingssal.
Isac Persson, Filippa Prahl, Simon Beentjes, Elinor Winquist och Emilia Grevstad slog sig ner i den nya tv-spelshörnan.Bild: Hussein El-alawi
– Vi har försökt höja mysfaktorn. Det får inte plats något pingisbord här, men ungdomarna har i alla fall en mötesplats. Vi har försökt bygga små rum i rummet, man vill gärna vara i fred här, säger fritidsledare Pauline Broman.
Till exempel ska hyllorna som nu står intill väggen flyttas ut för att skärma av en gamingstation. När de haft öppet ett tag ska ungdomarna själva också få tala om vad de saknar.
– Men det känns redan mysigt här. Vi har spelat biljard och sofforna är jättesköna. Jag kan tänka mig att vi gärna kommer hit och tittar på film, säger Emilia Grevstad som kommit hit på premiärdagen
– Det är kul att komma hit och träffa alla kompisar. Och det är varmt. Det är så kallt att vara ute, säger fyller Elinor Winquist i.
Isac Persson sitter i en av sofforna med blicken på Fifaspelet på tv-skärmen. Han brukade även vara på den gamla fritidsgården. Dagen då branden startade hade han glömt sin skoldator där.
– Jag såg röken från mitt fönster hemma, sedan kom larmet från SOS, berättar han.
Premiärkvällen bjöd fritidsledarna på pizza.Bild: Hussein El-alawi
Även personalens alla pärmar och papper är borta. Från fönstret syns askhögen som eldsvådan i september lämnade efter den gamla fritidsgården och dess 1700-talsgård.
– Man är inte beredd på det. Det var en speciell byggnad, inte bara för mig som jobbar här utan även för andra. Det var ett hus många i Vellinge kände till och har varit i, till exempel när det var bibliotek, säger Pauline Broman.
Framförallt var huslängorna perfekta som fritidsgård, menar både fritidsledare och ungdomar. Där rymdes 100 personer. Det gula huset tar bara 50.
– Nu i början kommer det kanske inte så många. Men när folk får reda på att det är öppet, då kommer det att bli trångt, säger han och ser sig om i lokalen, säger Isac Persson.
Hur länge fritidsgården behöver vara i den provisoriska lokalen är oklart. Kommunen har bestämt sig för att bygga upp Lindesgården som en trelängad Skånegård, men ännu finns ingen tidplan.
Bild: Bengt Arvidson
Det gula huset bredivd nerbrunna Lindesgården var det absolut bästa alternativet för en provisorisk fritidsgård. Det menar fritidsledarna Felix Nordh och Pauline Broman.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen