Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Succémusikalen ”Matilda” kommer till Malmö opera

”Matilda” har haft stora framgångar på scener runt om i världen – nu står det klart att även Malmö opera sätter upp musikalen. Våren 2019 har förställningen, baserad på Roald Dahls bok, premiär på Malmö opera.

Bild: Malmö opera
”Matilda” är flerfaldigt prisbelönad musikal som just nu spelas på Londons West End och tidigare spelats flera år på Broadway i New York. Nu står det klart att musikalen även kommer till Malmö nästa år.
Camilla Gustafsson, som tidigare producerat bland annat ”Kinky boots” på Malmö opera, blir föreställningens producent och Joakim Hallin blir musikaliskt ansvarig för projektet. Just nu är han musikaliskt ansvarig dirigent för ”Spelman på taket” och stundande ”Pippin” på Malmö opera.
Våren 2019 har föreställningen premiär men redan nu söker Malmö opera barnskådespelare till de många barnrollerna.
Under tre dagar i februari, den 4, 10 och 11, arrangerar Malmö opera auditions för barn mellan 8 och 13 år. Barnen som väljs ut efter audition kommer att få en plats på Malmö operas Matildaskola, en skola uppbyggd på samma sätt som Billyskolan som utbildade talanger till ”Billy Elliot” 2016.
– Vi har ju mer eller mindre hela casten klart, så när som på en huvudroll, men vi kommer inte släppa den än – det vi fokuserar på nu är Matildaskolan och att hitta barnen. Vi behöver hitta 27 barn, till de tre stora rollerna behöver vi tre barn till varje roll, säger Camilla Gustafsson.
Matildaskolan är gratis och undervisningen äger rum under kvällar och helger på Kulturskolan i Malmö och på Malmö Opera. Efter ett halvår på skolan kommer ungefär hälften av barnen att väljas ut och få roller i ”Matilda”. Totalt söker Malmö opera barnskådespelare till nio roller: Matilda, hennes vänner Lavender och Bruce samt ytterligare sex mindre roller.
– Med ”Billy Elliot” fick vi lite blodad tand och kände att vi klarade av en stor produktion med barn i huvudrollerna, säger Camilla Gustafsson.
Vad tar ni med er för lärdomar från arbetet med ”Billy Elliot”?
– Att behålla det lustfyllda hela tiden, att barnen får känna att de utvecklas och får luft under vingarna, vare sig de får en roll i produktionen eller inte. Att barnen får med sig det från skolan så att de är redo när de kommer hit. Vi har inte stött på patrull än, men vi får se – det kanske bara dyker upp 22 barn på audition. Vi har ju satt ribban ganska högt, att barnen ska ha möjlighet att gå i Matildaskolan varje onsdag, fredag och söndag. Men vi kommer också att stötta de barn som kanske inte har det stödet hemifrån.
– Det känns jättebra att vi har samma musikaliskt ansvariga som vi hade för ”Billy Elliot”. Joakim Hallin har god erfarenhet av jobba med barn, han är bra på att uppmuntra dem till att tro på sig själva och våga.
Camilla Gustafsson, blir producent för ”Matilda” på Malmö opera.Bild: Malmö opera
”Matilda” har premiär den 15 mars 2019 men den första auditionen för barnen hålls redan den 4 februari i år. Då väntar först sångprov – och de som klarar sångprovet går vidare till nästa runda där de får göra dans- och teaterprov.
– När gjorde ”Billy Elliot” hittade vi barnen i Stockholm via en dansskola men nu vill vi hitta talanger här nere och ta vara på Malmö och den mångfald som finns här. Vi har slagit oss samman med Malmö kulturskola, vi håller audition och väljer ut barnen – sedan tar Malmö kulturskola över och sköter utbildningen under ett års tid, säger Camilla Gustafsson.
Till en början kommer Malmö opera att gå vidare med drygt 60 barn. Inför sommaren görs ett nytt urval och hälften av barnen får fortsätta på Matildaskolan.
– Under våren jobbar vi brett och stort. Då väljer inte ut vem som ska vara Matilda utan alla får samma chanser. Sedan gör vi ett urval och jobbar intensivt under sommarlovet. Under hösten jobbar vi vidare med det riktiga manuset, riktiga koreografin och regissören, säger Camilla Gustafsson.
Gå till toppen