Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han sitter på en skatt av Vellingeminnen

Yngve Hansson förvaltar en skatt av Vellingeminnen. Han har bott här hela sitt 90-åriga liv.

Yngve Hansson, 90 år, har bott i Vellinge i hela sitt liv. Medlem i sällskapet Gamla Hvellinge.Bild: Elin Wrethov
Varannan vecka ungefär träffas medlemmarna i sällskapet Gamla Hvellinge för att titta på gamla fotografier, årtalsbestämma, dra sig till minnes namn.
– Vi snackar en hel del skit också. Men vi vill värna om samhället, hjälpa till att bevara minnet av det som vi tycker förtjänar att bevaras, säger Yngve Hansson.
Han är en av dem som sitter på flest Vellingeminnen just nu. Han har bott i byn hela sitt 90-åriga liv. Han föddes 1927 i ett hus på Mejerigatan. Ja, han föddes faktiskt i huset. På den tiden kom barnmorskan, Anna Jeppsson, hem till de som skulle förlösas.
Yngve var äldst av fyra syskon. Fadern jobbade på Hugo Jönssons elfirma, tills han 1931 startade eget på Järnvägsgatan mitt i byn.
– Mor skötte butiken. Folk kom och lämnade in batterierna till sina radioapparater för att få dem laddade. Far jobbade ute. Det var på den tiden alla bondgårdar installerade el, så det var mycket att göra.
1940 köpet fadern det pampiga röda tegelhuset som idag hyser bland annat massageklinik, blomsteraffär och garnaffär i korsningen Östergatan–Järnvägsgatan mitt i Vellinge och både familjen och firman flyttade dit.
Elintresset gick i arv. Yngves lillebror Gert tog över elbutiken. Själv började han tillsammans med sin andra lillebror Åke studera vid Tekniska läroverket i Malmö och sedan jobba på Sydkraft. Från 1949 till början av 2000-talet var han anställd.
– Mest satt jag på kontor och jobbade med kontroller av elektriska apparater.
Yngve Hansson har sett Vellinge förändras och växa. Ombyggnaden av Lilla torg för drygt ett år sedan var ingenting i jämförelse med förvandlingen på 1960- och 1970-talen när villaområdena och hela centrum byggdes, eller när järnvägen lades ner. Men fastän byn var mindre förr upplevde han mer liv och rörelse.
– Järnvägsstationen var en samlingsplats. Många Vellingebor kom ner till åtta-tåget för att träffa folk, särskilt på sommarkvällarna. Då var det ett jäkla liv. Tågen gick ju till Falsterbo med alla badgäster. Många gamla Vellingebor saknar nog det livet. Gästis var också en samlingsplats.
När Yngve växte upp var Ljungmans verkstäder den stora industrin i Vellinge, med över 200 anställda.
– På den tiden jobbade man även på lördagar. Många firade in helgen genom att gå på Gästis. Där hade de en meny med enklare rätter, det var väl sill eller köttbullar, och två supar till. Då beställde de in "en vit och en brun". Den vita var renat och den bruna var konjak.
Själv brukade han och vännerna ta cykeln, eller någon gång tåget, till Höllviken när de ville roa sig. Där fanns Höllvikens restaurang och dansbanan Furet.
1950 gifte Yngve sig med en flicka han träffat på en sådan danstillställning, Elly Holmström, från Håslöv. De flyttade så småningom in i huset på Östergatan, där Yngves farmor tidigare bott, och som han själv bor kvar i än idag. De fick tre barn. Elly gick bort för sju år sedan.
På väggarna i vardagsrummet hänger bilder på barn och barnbarn. I datorn har han hundratals gamla fotografier med Vellingemotiv. Trots sina dryga 90 år försöker Yngve Hansson hålla sig uppdaterad på tekniken. Och Vellinge trivs han fortfarande i.
– Vi är tre barndomsvänner som ringer varandra varje dag. Alla tre är änkemän. Det är väldigt värdefullt.
Fakta

Föräldrarna drev elbutik i lokalen nere till vänster

Det pampiga affärshuset i korsningen Östergatan/Järnvägsgatan byggdes 1906. Fotografiet är från cirka 1910. Då fanns här bland annat en kapp- och manufakturaffär och ett konditori. Yngve Hanssons och hans föräldrar och syskon flyttade in 1 mars 1940 och drev elbutik i lokalerna i vänstra hörnet där det står Betty Persson och Ludvig Peterson.

Gå till toppen