Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Historisk kris för FN-organisationen UNRWA

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) står inför sin värsta finansiella kris sedan USA frusit tiotals miljoner dollar i bistånd, konstaterar en talesperson.

Ett barn undersöks på en UNRWA-finansierad klinik i Gaza City. Arkivbild.Bild: Khalil Hamra/AP/TT
– USA har meddelat att det kommer att bidra med 60 miljoner dollar till budgeten. Det finns för närvarande ingen annan indikation på eventuell finansiering. Denna dramatiska minskning har resulterat i den allvarligaste finansieringskrisen i organisationens historia, säger UNRWA:s talesperson Chris Gunness till AFP.
USA håller samtidigt inne 65 miljoner dollar i bistånd till hjälporganisationen. Årets första bidrag från USA skulle ha varit utbetalt till UNRWA den 1 januari. Dagen efter hotade president Donald Trump att dra in bidraget, som enligt Trump ger palestinierna "hundratals miljoner dollar varje år utan någon uppskattning eller respekt i gengäld".
Tjänstemän på det amerikanska utrikesdepartementet insisterar dock på att beslutet inte grundar sig i att sätta press på palestinska ledare, utan ska ses som en uppmaning till andra länder att stå för en större del av biståndet. Beslutet kommer inte att påverka skolor och hälsovård, har amerikanska UD tidigare hävdat.
USA har sedan 1949 varit den största bidragsgivaren till UNRWA. De senaste åren har det amerikanska bidraget uppgått till omkring en fjärdedel av organisationens budget.
Gå till toppen