Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Konstnären Sture Johannesson är död

Skanörbaserade konstnären Sture Johannesson har avlidit. Han blev 82 år gammal.

Sture Johannesson blev 82 år gammal.Bild: Peter Frennesson
”Vår älskade Sture Johannesson har ikväll somnat in lugnt och stilla i Skanör” står det på Sture Johannessons Facebooksida.
Inlägget är undertecknat av hans fru Charlotte Johannesson, dottern Malinda och barnbarnet Sixten. Charlotte Johannesson bekräftar för HD och Sydsvenskan att Sture Johannesson har gått bort.
Sture Johannesson var grafisk bildkonstnär och bland annat känd för att ha drivit det legendariska galleriet Cannabis i Malmö och för sina politiska och provokativa arbeten i en psykedelisk undergroundstil.
Sitt nationella genombrott fick han 1968 då han skapade affischen “Friheten på barrikaderna II”, eller “Haschflickan” som den senare kom att kallas, som föreställde en naken haschrökande kvinna.
Sture Johannesson blev 82 år gammal.
Sture Johannesson visar upp två affischer med haschrökande flicka och en örn med en helflaska brännvin 1968.Bild: Rolf Zieger
Sture Johannesson ställer ut på konsthallen i Lund maj 2004 - men polisen beslagtar hans hampaplantor.Bild: Rolf Olsson
Sture Johannesson ställer ut i Lunds konsthall 2004. 37 år tidigare stängdes konsthallen och hans utställning på grund av affischen ”Haschflickan”.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen