Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Per Bergström: Trumps rasism har koloniala rötter

Som av en händelse sitter jag i en amerikansk bar och läser M NourbeSe Philips nyligen utkomna essä­samling ”Blank” när nyheten om Donald Trumps uttalande om skithålsländer dyker upp på tv-skärmarna ovanför baren.
Den karibisk-kanadensiska författaren Philip är kanske mest uppmärksammad för diktsamlingen ”Zong!”, där hon i poetiska och polyglotta fragment berättar om slavskeppet Zong, vars kapten 1781 dränkte 150 slavar för att få ut försäkringspengar.
I ”Blank” har hon samlat essäer om den politiska och rasifierade kroppen och om rasismen i USA och Karibien. Ursprungligen från Trinidad ser hon såren och splittringen som kolonialismen har fört med sig. För henne var det uppenbart att en afroamerikansk president skulle följas av en president hon liknar vid en kolonialguvernör, bland annat på grund av den hos många uppskattade bristen på statsmannamässighet.
För att visa från vilken struktur och bakgrund Trump kommer jämför Philips honom med en guvernör i Virginia på 1700-talet, som hotar och smädar alla som säger emot honom.
Kanske, menar hon, kunde situationen ha varit annorlunda ifall en sannings- och försoningskommission, likt den i Sydafrika eller på Nordirland, kommit till i USA efter medborgarrättsrörelsen på 60-talet. Något som senare motvilligt gjordes i Kanada för ursprungsbefolkningen. Det är ett sätt att undvika en backlash från dem som känner sig förfördelade.
I USA ifrågasätts och fruktas istället en rörelse som Black Lives Matter. Om det verkligen var så, skriver Philips, att svarta kroppar haft något annat än en kapitalistisk betydelse i de amerikanska staternas tillkomst, så hade vi idag sannerligen levt i en annan verklighet.
Några dagar efter Trumps uttalande om shithole countries firas Martin Luther Kings födelsedag och tidningarna fylls av intervjuer från afroamerikanska och haitiska kyrkor där röster höjs i protest. Det spelar föga roll när det kanske ändå är så som Washingtonpastorn William H Lamar IV säger i New York Times: ”Donald Trump är USA:s identitet. Han är lika amerikansk som baseboll och äppelpaj.”
Gå till toppen