Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Är det som S och MP föreslår för Simrishamn symtom på en sjuk Skånevård?”

Även om det går ut över patienterna vill inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet använda alla tillgängliga resurser. Det skriver de två moderaterna Carl Johan Sonesson, regionråd i opposition, och Anders Johnsson, vice ordförande i Simrishamns kommunstyrelse.

Simrishamns sjukhus har drivits på entreprenad i arton år av olika privata vårdföretag. Just nu är det Praktikertjänst som har avtalet med Region Skåne.Bild: Rolf Olsson
Simrishamns sjukhus har drivits på entreprenad i arton år. Nu vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet att Region Skåne tar över och driver sjukhuset i egen regi när avtalet med Praktikertjänst löper ut år 2020.
Socialdemokraternas och Miljöpartiets argument förvånar. De anser att Region Skåne då kan samarbeta bättre med Simrishamns kommun om den nära vården.
Men varför går det inte att samarbeta med sjukhuset som det är nu? Har Socialdemokraterna särskilda samarbetssvårigheter bara för att chefen för en vårdenhet eller ett sjukhus inte är anställd av Region Skåne?
Som ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd är det Anna-Lena Hogerud (S) som har det politiska ansvaret för den vård Region Skåne ger patienterna – oavsett vem som bedriver vården.
Som ordförande i Simrishamns kommunstyrelse är det Karl-Erik Olsson (S) som ska se till att kommunens omsorgsverksamhet sköter sitt uppdrag och har nödvändiga kontakter på sjukhus och vårdcentraler, oavsett vem som råkar vara chef på det ena eller andra stället.
Är det som Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslår för Simrishamn symtom på en sjuk Skånevård?Har Socialdemokraterna i alla skånska kommuner likadana samarbetssvårigheter med de vårdcentraler som drivs av någon annan än Region Skåne? De är många, nästan hälften. Och väldigt populära hos såväl patienter som personal, enligt bland annat den nationella patientenkäten som Sveriges Kommuner och Landsting gör.
Kanske är det rödgröna styrets ovilja att samarbeta med privata vårdenheter orsaken till att vården i Skåne fungerar så dåligt idag. Orsaken till att patienter väntar i köer istället för att bli rekommenderade att gå till den specialist som inte har kö. Orsaken till att smärtpatienter och de som behöver en operation för sin rygg får vänta i månader och ibland år. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill helt enkelt inte använda alla tillgängliga resurser – även om det går ut över patienterna.
Moderaterna i Region Skåne kräver att Socialdemokraterna sätter sig med ledningen för Simrishamns sjukhus och tar ansvar för att utveckla den nära vården nu istället för att önska att de får lägga ner ett antal mottagningar år 2020.
I Skåne får, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, långt färre specialistvård i tid, jämfört med i andra landsting. Mer än en femtedel får vänta över 90 dagar på första besöket. Av dem som därefter får veta att de måste opereras får en av tre inte sin operation i tid. Och då definieras ”i tid” som inom 90 dagar. I Stockholm får 91 procent av patienterna sitt förstabesök inom 60 dagar. Men så har Stockholms läns landsting också gjort motsatsen till det som de rödgröna i Skåne vill, det har öppnat för goda samarbeten med privata sjukhus. Det kapar köerna.
I Stockholm kommer 97 procent av patienterna till en specialistmottagning i tid – det är bäst i landet. Mer än hälften av alla specialistbesök sker på en privat mottagning. Dessa lyckas motivera, behålla och utveckla personalen och därför får patienterna också bra vård i tid. Motsvarande andel besök hos privat specialistmottagning i Skåne är 25 procent – en avgörande skillnad som Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet nu ytterligare vill öka genom att knuffa ut privata initiativ. Det är en avveckling även Sverigedemokraterna verkar vilja driva på.
När Moderaterna ledde Region Skåne såg vi till att hitta läkare och specialister som ville ge skåningarna vård också genom privata initiativ. Vi slöt avtal och kortade köer, från Ängelholm till Simrishamn, från Malmö till Hässleholm. På köpet blev ekonomin bättre, vi fick alla mer vård för pengarna. Region Skånehar inte råd att sabotera sitt rykte som avtalspart genom att tacka nej till samarbeten kring vårdensutveckling. Alla resurser som finns i Skåne behövs.

Carl Johan Sonesson

Anders Johnsson

Carl Johan Sonesson (M) är regionråd i opposition.
Anders Johnsson (M) är vice ordförande i Simrishamns kommunstyrelse.
Gå till toppen