Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Hon kräver säkrare gator för alla kvinnor – samlar Staffanstorp till manifestation

Efter stökiga månader i Staffanstorp och de uppmärksammade våldtäkterna i Malmö hålls en manifestation på Rådhustorget.
– Vi måste få bukt med det här och ta tillbaka våra gator. Jag vill inte överlämna det här arvet till mina barn, säger initiativtagaren Madeleine Persson.

"Idag kan kvinnor inte gå på stan och känna sig säkra. Vi vill att politikerna gör något åt det, så att vi kan känna oss trygga igen", säger Madeleine Persson som anordnar en manifestation till förmån för våldtäktsoffer i Staffanstorp.Bild: Tom Wall
Det som väckte viljan att agera var de uppmärksammade gruppvåldtäkterna i Fittja och Malmö. Madeleine Persson la upp ett evenemang på Facebook och fick snabbt respons av andra Staffanstorpsbor.
– Vi vill uppmärksamma politikerna på att vi är trötta på hur rättsväsendet agerar mot våldtäktsoffer. Det är inte okej att ha så låga straff eller att förövare går fria. Det här handlar inte bara om kvinnor, men man måste börja i någon ände. Det vi behöver nu är upprättelse.
– Hur har människor mage att utsätta en annan människa för en våldtäkt? Och i grupper. Vad är det för snedvriden syn människan har?
Målet med manifestationen är skärpta straff och att polisen tillsätter mer resurser för att utreda fallen och få fast gärningsmännen.
– När det gäller ekobrott får man höga straff, men människor har inget värde idag.
– Jag hoppas att vi blir många och jag vet att jag har många med mig i det här. En del tänker kanske att det inte är lönt, att regeringen aldrig kommer att lyssna på oss. Jag tänker: En kan inte göra allt, men alla kan göra något.
Madeleine Persson lämnade själv Möllan i Malmö för ett lugnare liv i Staffanstorp i samband med att hon väntade sitt första barn. Men efter några stökiga månader på den nya hemorten känner hon att det som händer i större städer kan hända var som helst.
– Jag mår illa bara jag tänker på det. När jag är ute med vänner i Malmö brukar jag ta stadsbussen från Södervärn. Det handlar bara om att vara på fel plats vid fel tillfälle.
Hon känner både ilska och frustration över hur händelserna inkräktar på hennes eget liv.
– När man väl ska på fest vill man sminka sig och göra sig lite fräsch. Men man tänker alltid en extra gång för att det kan väcka uppmärksamhet – och varför ska man behöva göra det? Ska man inte få vara klädd hur man vill?
Den främsta tanken med manifestationen är att samla Staffanstorp.
– Vi är bara människor från Staffanstorp. Vi är en liten by, men jag vill att vi ska höras hela vägen till Lund. Vår röst är vårt vapen och vi vill sätta ner foten. Det här är inte ok.
Fakta

Manifestation till förmån för våldtäktsoffer

Var: Rådhustorget i Staffanstorp.

När: Klockan 18–19 imorgon fredag, den 19 januari.

Gå till toppen