Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Anders Engman: Pisk med microchip, Solvalla, ett mord i Falsterbo, galoppens prispengar och V64

Pisk och körspö kommer att diskuteras mer och mer i framtiden. I Norge är det totalförbud och dit vill nog ingen – med hästkunskap – i Sverige komma. De norska drivningarna med tömmar och tyglar ser inte roliga ut.

Kanske finns lösningen i – Turkiet. I månadens nummer av tidskriften Trainer presenteras en ny typ av pisk. Den ser ut och fungerar som en vanlig pisk, men innehåller också ett microchip. Chipet registrerar allt som händer med pisken under ett lopp; hur många slag, med vilken hastighet ryttaren slår med pisken osv.
Efter loppet sätter ryttaren pisken i en hållare – ungefär en så’n som finns på livsmedelsaffärer för självscanningsblipparen (heter det så?) – som direkt läser av vad pisken ”sysslat med” under loppet. Informationen skickas sedan direkt till domarna. Pisken nollställs också i startögonblicket så att inte maningar för att t.ex. få hästen att gå in i startboxen registreras.
Den här tekniken används alltså redan i Turkiet och med en sådan kontroll över pisk och körspö i svensk trav– och galoppsport skulle det med all sannolikhet vara lättare att vinna debatten om piskens framtid.
+ + +
Ledningen för Solvalla har en tuff uppgift framför sig. Publiken har inte fattat vilken dag de ska komma. I tisdags, när Solvalla körde ensamma, kom det 529 personer. I onsdags, när Solvalla knappt vill ha publik, kom det 711.
Nu tänker bloggen på inte sätt döma, det är alldeles för tidigt eftersom det är tisdagen efter Prix d’Amerique som är den egentliga premiären för tisdagssatsningen.
+ + +
Ett mord i Falsterbo. Vet Jana Wannius om det?
Kunde inte låta bli att le när sambon hittade den här boken: "Ryttaren – mord i Falsterbo" , miljön känns minst sagt bekant.
+ + +
Kanske är det så att Solvallapubliken inte gillar V64. Det känns som ett rätt ointressant spel med tre vinstpotter.
Kikade på utdelningen på fem och fyra rätt sedan årsskiftet:
Dag 5 rätt 4 rätt
16 januari:126 kr14 kr
15 januari:28 krJackpot
12 januari:36 krJackpot
11 januari:7 krJackpot
9 januari: 132 kr17 kr
8 januari: 46 kr7 kr
5 januari:60 kr10 kr
4 januari:393 kr34 kr
2 januari12 krJackpot
1 januari11 671 kr197 kr
+ + +
Fredrik Reuterskiöld, den framgångsrike galopptränaren på Jägersro, blir alltså ny vd för Svensk Galopp. Det känns som ett bra och spännande val, bloggen har nog inte träffat någon med så djupa kunskaper om galopp – både svensk och internationell. Med rätt uppbackning och rådgivare kan han få fart på sporten.
En tuff uppgift med tanke på att Bro Park haft en rad barnsjukdomar som kräver tid och resurser att åtgärda, att det ska bli en ny bana i Skåne och att det väntar en avreglering av spelmarknaden som kan bli tuff för galoppsporten.
+ + +
Nu har dansk travsport – som nog snart blir synonym med svensk – fått en egen TV–kanal. Den heter Fast Track och här kan ni se den:
http://www.danskhv.dk/fast-track/se-fast-track-her/
+ + +
På tal om galoppen så har Jacqueline Henriksson, ordförande för Skånska Fältrittklubben, avsagt sig omval och därmed kommer det att väljas en ny ordförande på vårstämman. Däremot kommer hon att sitta kvar i den grupp som jobbar med en ny bana i Skåne.
+ + +
Eller är det så med Solvalla att några högröstade nostalgiker fått sin vilja igenom och den breda publiken heller kommer när det är V86 som är en bättre spelprodukt än V64?
+ + +
Svensk Galopp står också utan ordförande sedan Lars Nordström och ledamoten Eva McLaren hoppade av dagarna innan jul. En extra stämma timmarna innan galoppens stora gala i Malmö ska se till att styrelsen blir komplett.
+ + +
På tal om gala så laddar bloggen fredagens gala på Jägersro.
+ + +
Jägersro och Danmark (DH) likställs i alla fall av Svensk Travsport. Hittade följande formuleringar i protokollet från förtroenderådet den 12 december:
DH är en del av tävlingsplaneringen
DH följer svenskt reglemente och tävlingsbestämmelser med undantag för eventuella regler som är landspecifika och ålagda sporterna av extern myndighet, till exempel inom avel och uppfödning.
DH får del av medlen till sporten från Svensk Travsport i storleksordningen Jägersros nivå.
+ + +
På tal om pengar.
Den lilla svenska galoppsporten ligger femma på Europalisten när det gäller prispengar (i snitt på slätlopp).
Så här ser topplistan ut;
1) Frankrike272 876 kr/lopp
2) Irland241561 kr/lopp
3) Turkiet204 293 kr/lopp
4) Storbritannien 191 550 kr/lopp
5) Sverige 119 711 kr/lopp
6) Schweiz110 362 kr/lopp
Tyskland108 459 kr/lopp
Skulle gissa att svenskt trav ligger tvåa på en sådan lista – efter Frankrike.
.
Gå till toppen