Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Se New York och ta lärdom.

En polis bevakar New York City Marathon.Bild: Seth Wenig
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Skjutningar, mord och attacker mot poliser får svenska politiker att ta till allt hårdare ord. Som när statsminister Stefan Löfven (S) i veckan inte ville utesluta att sätta in militär för att slå tillbaka den grova organiserade brottsligheten i Sverige.
”Jag är beredd att göra vad som behövs”, sade statsministern.
Vad som behövs? Verkligen?
Det finns en stad där polisen lyckats tränga tillbaka brottsligheten, rejält dessutom. New York City. Siffrorna talar sitt tydliga språk:
Skjutningarna i New York har minskat från 5 200 år 1993 till 998 stycken 2016. Sedan 1990 har stadens brottslighet, i stort, minskat med 80,7 procent. Antalet mord har sjunkit med 85,2 procent. Det skrev Olle Wästberg, tidigare liberal politiker och svensk generalkonsul i New York 1999–2004, i november i tidskriften Kvartal.
Just Wästberg har återkommande uppmanat Sverige och svenskarna att vända blicken mot den numera föredömligt laglydiga 8,5-miljonersstaden på USA:s östkust. Och han är inte ensam.
Nog har åtskilliga studieresor, med såväl svenska politiker som poliser, gått till New York. Men det tycks ibland som om det har funnits en ideologisk vilja att hitta förklaringar till att dessa tillvägagångssätt passar Sverige sällsynt illa.
Men kanske är svenska politiker snart mogna att lyssna på tongångarna i New York och andra storstäder.
Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare i den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige, är beklämd över att debatten i Sverige i så hög grad består av tyckande och troende.
Det finns några globala megatrender i polisvärlden, byggda bland annat på framgångarna i New York, menar Lindgren:
* Bäst är om brott förebyggs. Inte heller Sverige kommer någonsin att kunna ”arrestera oss ur situationen” med tuffare lagar och fler poliser.
* Polisens arbete måste bygga på evidensbaserad forskning om brott och polisverksamhet.
* Alla brott sker lokalt. Polisen måste – tillsammans med kommuner, föreningar, fastighetsbolag och andra – lokalt bygga förtroende. Det finns embryon till detta i Malmö och några andra städer. Men mer krävs.
Ska Sverige lära av New York är det mycket omtänkande som behövs. Att noga föra statistik över brottsligheten, redovisa siffrorna öppet och sedan inte fega för att utkräva ansvar av lokala polischefer. Att införa nya polisiära arbetssätt, nya organisationer. Att bygga förtroende lokalt, brett. Att ta hjälp av ny teknik, till exempel fler kameror, inte minst därför att det är svårt att få människor att vittna mot gärningsmän.
Tänk, resonerar Magnus Lindgren, att när det gäller försvaret räknar Sverige i förmåga, när det gäller polisen talas det enbart om antal anställda. Också polisen bör rustas utifrån uppgiften.
Vill statsminister Löfven och andra svenska politiker verkligen nå resultat mot brottsligheten lär de tvingas fatta en del svettiga, obekväma beslut. Våga tänka i lokala termer. Våga tänka i kvalitet, inte bara i kvantitet. Våga utkräva ansvar av människor på viktiga poster.
Det kan bli riktigt jobbigt.
Gå till toppen