Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi pensionärer har ingen anledning att jubla

Pensionärer med över 17 000 kronor i månaden får fortfarande skatta mer än en löntagare som tjänar lika mycket, skriver Bertil Andersson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hittills har statsministern, finansministern, samordnings- och energiministern, gymnasie- och kunskapslyftsministern samt EU- och handelsministern informerat om att de kommer att besöka olika PRO-föreningar i landet för att delta i körsång eller spela boule med pensionärerna.
Naturligtvis ska det ätas tårta också vid besöken, vilka syftar till att regeringen ska berätta hur duktig den har varit som nu sänker den orättvisa beskattningen av pensioner. I fortsättningen ska pensioner upp till 17 000 kronor per månad inte beskattas hårdare än motsvarande lön för en arbetstagare. De som har högre pension får fortfarande betala mer skatt än löntagare vid lika inkomst.
Det kan tyckas att staten, som lägger beslag på 17 000 miljoner kronor varje år av inbetalda pensionsavgifter, borde ha råd att likställa beskattningen av lön och pension omedelbart, speciellt med tanke på att det finns pengar att höja utlandsbiståndet med 3 000 miljoner detta år.
Det är glädjande att våra regeringar någon gång ägnar sig åt pensionärerna, det är bara synd att det endast sker under valåren. Regeringen kommer troligen inte att informera om att mandatperiodens skattehöjningar kommer att uppgå till cirka 60 000 miljoner (källa Ekonomifakta). Skattesänkningarna är då redan uppätna. Slutsatsen blir att pensionärerna inte har någon anledning att jubla!

Bertil Andersson

Gå till toppen